Evenimentul Zilei > Economie > Ministerul Finanțelor Publice. Excedentul bugetar a scăzut la jumătate din cât se înregistra anul trecut
Ministerul Finanțelor Publice. Excedentul bugetar a scăzut la jumătate din cât se înregistra anul trecut

Ministerul Finanțelor Publice. Excedentul bugetar a scăzut la jumătate din cât se înregistra anul trecut

Execuţia bugetului general consolidat pe primele trei luni ale anului 2017 s-a încheiat cu un excedent de 1,52 miliarde lei, reprezentând 0,19% din PIB, informează, Ministerul Finanţelor Publice (MFP).

Comparativ, în trimestrul I din 2016, bugetul general consolidat a înregistrat un excedent de 3 miliarde lei, respectiv 0,4% din PIB, aproximativ dublu față de anul în curs, potrivit datelor MFP, date publicităţii anul trecut.

În primul trimestru din 2017, veniturile bugetului general consolidat, care însumează 59,53 miliarde lei şi reprezintă 7,3% din PIB, au fost cu 7,1%, mai mari, în termeni nominali, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

S-au înregistrat creşteri faţă de anul precedent la colectarea impozitului pe salarii şi venit (+15,8%), a contribuţiilor sociale (+14,8%), a impozitului pe comerţ exterior şi tranzacţii internaţionale (+18,2%) şi a veniturilor din capital (+12,7).

”Colectarea altor impozite şi taxe pe bunuri şi servicii a crescut cu 60,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, creşterea fiind determinată, în principal, de evoluţia încasărilor aferente contribuţiei datorate pentru medicamente, precum şi pentru contractele finanţate din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate”, se arată în comunicatul MFP.

În ceea ce priveşte colectarea TVA, s-a înregistrat o scădere cu 9,1% faţă de primele trei luni ale anului 2016, pe fondul reducerii, începând cu 1 ianuarie 2016, a cotei standard de la 24% la 20%, măsură care a produs efecte din februarie 2016. Totodată, din februarie 2017, încep să se resimtă şi efectele reducerii cotei standard de TVA de la 20% la 19%. Cu toate acestea, colectarea TVA a crescut cu 2,5% în februarie 2017 faţă de februarie 2016, şi cu 8,9% în martie 2017, comparativ cu martie 2016.

De asemenea, faţă de anul precedent, s-au înregistrat creşteri de 21,2% la impozitele şi taxele pe proprietate virate de administraţiile locale la bugetul de stat.

Au fost alocaţi 2,9 miliarde lei, din care 2,7 miliarde lei reprezintă sume aferente proiectelor din domeniul agriculturii, care vor fi decontaţi din sumele primite de la Uniunea Europeană.

Cheltuielile bugetului general consolidat, în sumă de 58 miliarde lei, au crescut în termeni nominali cu 10,4% faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent, iar cheltuielile de personal au crescut cu 16,4%, ca urmare a majorărilor salariale acordate angajaţilor din sănătate şi educaţie din administraţia locală şi din instituţiile publice de spectacole sau concerte, precizează MFP.

Cheltuielile cu asistenţa socială au crescut faţă de anul precedent cu 9,7%, fiind influenţate, în principal, de majorarea cu 5,25% a punctului de pensie până la 917,5 lei, majorarea indemnizaţiei acordate adultului cu handicap vizual grav prin majorarea cu 25% a salariului net al asistentului social debutant cu studii medii, indemnizaţia pentru creşterea copilului şi stimulentul de inserţie etc.

Potrivit MFP, cheltuielile cu bunuri şi servicii s-au redus cu 3,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, diminuările înregistrându-se la bugetul de stat, cu 2,6%, şi la nivelul administraţiilor locale, cu 2,5%.

"Subvenţiile sunt în creştere cu 114,0% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, creşterea majoră provenind de la subvenţiile pentru sprijinirea producătorilor agricoli. Pentru investiţii au fost alocaţi 1,7 miliarde de lei, respectiv 0,2% din PIB, care includ cheltuieli de capital şi programe de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe", afirmă Ministerul de Finanţe.

Publicat in categoriile: Economie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News