Guvernul caută bani pentru pensii și salarii. Finanțele propun noi măsuri fiscale pentru 2024

Buget. Sursa foto: Arhiva EVZ

Ministerul Finanțelor a publicat miercuri în dezbatere publică un proiect de act normativ ce prevede o serie de propuneri fiscale, suplimentare, ce vor fi implementate concomitente cu Legea, austerității, nr. 296/2023. Măsurile urmăresc menținerea deficitului bugetar în limitele asumate, în contextul majorării pensiilor și anumitor salarii.

Ministerul Finanțelor propune o serie de măsuri fiscale menite să aducă bani la bugetul public. Scopul este de a identifica resurse financiare în vederea aplicării majorărilor de pensii și salarii pentru anul electoral 2024. În acest sens a fost propus un act normativ, în dezbatere publică. Noile propuneri inițiate de Ministerul Finanțelor vin în completarea Legii austerității, nr. 296/2023.

Ministerul Finanțelor propune măsuri fiscale

Noile propuneri fiscale urmăresc ținerea sub control a deficitului bugetar. Autorii proiectului de reglementare propun aceste măsuri pentru a introduce o rigurozitate mai mare în programarea cheltuielilor bugetare.

„În contextul economic și geo politic actual, extrapolând trendul veniturilor și a cheltuielilor pe baza datelor operative, precum și a modificările survenite în planificarea trimestrială, s-a estimat că pentru ținerea sub control a deficitului bugetar este necesară sporirea eforturilor de colectare a veniturilor din economia internă la nivelul programat, iar pe partea de cheltuieli este necesară o prioritizare a acestora, în special evitarea de cheltuieli de natura bunurilor și serviciilor care nu sunt absolut necesare, prudență în angajarea de noi cheltuieli și o mai mare rigurozitate în programarea cheltuielilor bugetare”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Astfel, pe lângă impactul așteptat de la legea austerității, Ministerul Finanțelor propune o serie de măsuri menite să stabilească limitele generale ale politicii fiscal-bugetare.

Finanțele au nevoie de bani pentru pensii și salarii

Ministerul Finanțelor are nevoie de fonduri anul viitor pentru ca guvernul să-și îndeplinească promisiunile. Urmează o majorare a pensiilor de stat cu 13,8% începând cu luna ianuarie 2024. Ulterior, va avea loc și recalculare a veniturilor pensionarilor conform Legii nr.360/2023 privind sistemul public de pensii.

De asemenea, va urma o creștere a salariilor de bază a majorarea cu 5% a salariilor de bază pentru personalul bugetar. Excepție va face personalul din sistemul de Educație. În acest caz sunt prevăzute majorări salariale de 20%, acordate în două tranșe începând de la 1 ianuarie și 1 iunie 2024.

Ministerul Finanțelor propune măsuri suplimentare

propune o serie de măsuri pentru ca bugetul pentru anul viitor să se mențină în limite rezonabile și pentru a ține deficitul sub control. Astfel, pentru a crește veniturile la bugetul public se propun următoarele reglementări:

  • creșterea eficienței colectării/reducerea evaziunii fiscale/digitalizarea administrației fiscale;
  • aplicarea impozitului pe monopolul din sectorul energiei electrice și al gazului natural (O.G. nr.5/2013) și a impozitului asupra sumelor rezultate din diferențe de preț la vânzarea gazelor natural (O.G. nr.6/2013) până 31 decembrie 2025, inclusiv;
  • majorarea taxelor percepute pentru activitățile din domeniul jocurilor de noroc;
  • creșterea contribuțiilor la Pilonul II de pensii, începând cu anul 2024, de aproximativ 0,2 puncte procentuale din PIB;
  • veniturile din vânzarea licențelor de tip 5G de către ANCOM în perioada 2024-2027;
  • repartizarea unei cote de minimum 90% din profitul net realizat sub formă de dividende/vărsăminte la bugetul de stat pentru societățile naționale, companiile naționale și societățile cu capital integral sau majoritar de stat, precum și regiile autonome.
  • Marcel Boloș Sursa Foto: Facebook

Anularea unor beneficii pentru bugetari

Pe de altă parte, concomitent cu creșterea veniturilor, se propun o serie de reglementări menite să contribuie la reducerea cheltuielilor bugetare.

  • munca suplimentară efectuată de personalul bugetar se va compensa numai cu timp liber corespunzător, cu anumite exceptii prevăzute de lege;
  • instituţiile şi autorităţile publice nu acordă personalului premii; cuantumul compensaţiei băneşti, respectiv al alocaţiei valorice pentru drepturile de hrană, valoarea financiară anuală a normelor de echipare şi valoarea financiară a drepturilor de echipament se menţin în plată la nivelul acordat pentru luna decembrie 2023;
  • suspendarea ocupării prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante;
  • neacordarea de ajutoare, plăți compensatorii la pensionare;
  • menţinerea în anul 2024 în plată la nivelul acordat/cuvenit pentru luna decembrie 2023 a unor drepturi;
  • rentele viagere prevăzute la art. 64 din Legea educaţiei fizice şi sportului nr. 69/2000, se acordă în cuantumul aflat în plată în luna decembrie 2023;
  • cuantumul lunar al indemnizaţiei de merit se menţine la nivelul din luna decembrie 2023, de 6.240 lei;
  • reduceri de tarife sau, după caz, gratuităţi, numai în limita a 3 călătorii dus-întors sau 6 călătorii simple, la facilităţile de transport stabilite prin acte normative pentru unele categorii de persoane.

Cheltuielile de personal, limitate la 8,5% din PIB

Ministerul Finanțelor a elaborat Strategia fiscal - bugetară pentru perioada 2024-2026. Acest document fundamentează plafoanele indicatorilor incluși în proiectul de act normativ.

În anul 2024 pentru soldul bugetar a fost stabilită o limită de –5,0% din PIB, iar pentru cheltuielile de personal un plafon de 8,5% din PIB. În anul 2025 pentru soldul bugetar a fost stabilită o limită de -4,7% din PIB, iar pentru cheltuielile de personal un plafon de 8,0% din PIB.

Conform estimărilor propuse de Ministerul Finanțelor, la finalul anului 2024, plafonul propus pentru datoria guvernamentală, este de 49,8% din PIB.