Aplicarea planurilor militare extraterestre ale SUA vor afecta actualul sistem de siguranță a activităților spațiale, a declarat Moscova, referindu-se la încercările anterioare ale Washingtonului de a obține o poziție dominantă în sfera militară, care a dus la creșterea tensiunilor și a unei curse spațiale înarmate. Alte planuri la SUA includ instalarea de rachete înarmate în România şi Polonia, a mai declarat ministerul de Externe al Rusiei.
Ministerul de Externe și-a exprimat, de asemenea, regretul că SUA a abandonat "dialogul constructiv" și s-a întors la programul antirachetă al președintelui Ronald Reagan din anii 1980. Mai mult, Moscova este convinsă că administrația Trump pune un accent puternic pe aceasta și va fi înclinată să continue dezvoltarea armei bazate pe dinstanţă.
Pe langa dezvoltarea capacitatilor bazate pe distante, MDR descrie planurile de a implementa 20 de rachete interceptoare suplimentare în Alaska în 2023. Alte planuri includ instalarea de rachete înarmate în România şi Polonia - parte din EPAA - cu noul Aegis Rachete SM-3.
Planurile SUA de a urmări dezvoltarea înterceptorilor va fi folosit pentru operațiunile militare, a avertizat Ministerul de Externe al Rusiei, citat de RT. Conceptul Washingtonului privind un interceptor bazat pe spațiu capabil să distrugă rachetele în faza de impulsionare a fost prezentat săptămâna trecută în US Review of Defense Missile (MDR).
În discurs, președintele american Donald Trump a avertizat că noua strategie va "asigura că rachetele inamice nu găsesc nici un sanctuar pe Pământ sau pe cer". El a declarat, de asemenea, că "spațiul este un nou domeniu de luptă împotriva războiului, cu forțe spațiale".