Ministerul Educației: „Cursul LCCR, Limbă, Cultură și Civilizație Românească, va fi continuat în Germania”

Ministerul Educației: „Cursul LCCR, Limbă, Cultură și Civilizație Românească, va fi continuat în Germania” Sursa: Facebook

Prin eforturile prim-vicepreședintelui PNL, Rareș Bogdan și a ministrului Educației, Sorin Mihai Câmpeanu, a fost aprobată începerea implementării LCCR și în Germania, țară în care trăiește o numeroasă comunitate de români și care, de foarte mult timp, aștepta aderarea la proiectul de succes al Ministerului Educației din România.

Proiectul privind predarea Cursului opțional de Limbă, Cultură şi Civilizaţie Românească (LCCR) în unităţi de învăţământ din state membre ale Uniunii Europene are ca principal obiectiv predarea acestui curs elevilor români înscriși în unităţi de învăţământ din state membre ale Uniunii Europene.

Scopul este de a asigura copiilor români, care locuiesc în afara graniţelor ţării, pe teritoriul ţărilor membre ale Uniunii Europene, condiţiile necesare prezervării identităţii lor culturale. Se doreşte facilitarea reintegrării copiilor de vârstă şcolară în sistemul educativ românesc, în cazul revenirii acestora în România.

Cursurile se desfășoară gratuit, în școlile din țările partenere, cu profesori români selectați prin concurs

Potrivit comunicatului, Ministerul Educației Naționale implementează din anul 2007, prin intermediul Institutului Limbii Române (ILR), Proiectul de Limbă, cultură și civilizație românească (LCCR), proiect care se adresează copiilor români din afara granițelor țării și care frecventează învățământul preuniversitar din țările europene de adopție. Cursurile se desfășoară gratuit, în școlile din țările partenere, cu profesori români selectați prin concurs.

Ne puteți urmări și pe Google News

În fiecare an, lista unităților școlare care solicită continuitatea sau aderarea la curs a crescut exponențial, direct proporțional cu solicitările constante ale familiilor și copiilor de origine română care doresc să păstreze, să cunoască și să transmită limba, cultura și civilizația românească.

Pentru anul școlar 2022 – 2023, din lista școlilor și a grupelor pentru LCCR, ILR nu a reușit decât repartizarea unor școli pentru continuitate, lăsând în suspensie onorarea solicitărilor școlilor noi.

Rareș Bogdan, întâlnire de lucru cu Sorin Mihai Câmpeanu

Analizând importanța extinderii LCCR spre toate comunitățile românești solicitante, Prim – vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, a inițiat, în data de 21 iulie 2022, o întâlnire de lucru la sediul Ministerul Educației, având ca scop soluționarea tehnică pentru onorarea tuturor solicitărilor de implementare a proiectului,

La întâlnirea de lucru au participat: Sorin Mihai Câmpeanu, Ministrul Educației, Ioana Lazăr, Secretar General al Ministerului Educației, Gigel Paraschiv, Secretar de Stat în Ministerul Educației, Daiana Theodora Cuibus, Director General ILR și Mariana Paliev, Profesor LCCR.

La solicitarea prim-vicepreședintelui PNL Rareș Bogdan și ministrului Educației, Sorin Mihai Câmpeanu, au fost găsite resursele necesare continuării și extinderii LCCR și pentru acest an școlar, urmând ca ILR să pună rapid în aplicare toate procedurile pentru continuarea repartizării grupelor din listele de solicitări.

Germania se alătură Spaniei, Italiei, Belgiei, Portugaliei, Franței și Irlandei

Astăzi, 24 august 2022, prin implicarea constantă a prim – vicepreședintelui PNL, Rareș Bogdan și a ministrului Educației, Sorin Mihai Câmpeanu, a fost aprobată începerea implementării LCCR și în Germania, țară în care trăiește o numeroasă comunitate de români și care, de foarte mult timp, aștepta aderarea la proiectul de succes al Ministerului Educației din România. Astfel, Germania se alătură Spaniei, Italiei, Belgiei, Portugaliei, Franței și Irlandei, țări care au aderat de mulți ani la Proiectul LCCR.

Odată cu rezolvarea tuturor problemelor referitoare la bugetarea LCCR, se dorește ca ILR să declanșeze rapid toate procedurile pentru repartizarea grupelor, așa încât Proiectul de Limbă, cultură și civilizație românească să ajungă în toate comunitățile de români din afara granițelor țării, la copiii care au dreptul să beneficieze de învățare în limba maternă, se arată în comunicatul privind Proiectul LCCR, continuitatea și extinderea acestuia.