Evenimentul Zilei > Economie > Ministerul Economiei a lansat spre consultare publică schema de ajutor de stat de 300 de milioane de euro pentru industria prelucrătoare
Ministerul Economiei a lansat spre consultare publică schema de ajutor de stat de 300 de milioane de euro pentru industria prelucrătoare

Ministerul Economiei a lansat spre consultare publică schema de ajutor de stat de 300 de milioane de euro pentru industria prelucrătoare

Ministerul Economiei a publicat în dezbatere publică ghidul şi punctajele pentru proiectele depuse pentru schema de ajutor de stat în valoare de 300 de mil. euro pentru industria prelucrătoare. Florin Spătaru a subliniat faptul că „doar producând în România vom scăpa de criza dependenței de importuri”.

Companiile româneşti vor avea un punctaj mai mare, iar proiectele de investiţii care prevăd producţie de bunuri care nu se fabrică în România vor avea, de asemenea, un avantaj.

„Firmele româneşti beneficiază de punctaj suplimentar la accesarea fondurilor puse la dispoziţie prin schema de ajutor de stat de la Ministerul Economiei. În plus, firmele care contribuie la reducerea dependenţei de import vor avea prioritate conform grilei de punctaj. Acest demers încurajează realizarea unui lanţ valoric esenţial în dezvoltarea economiei naţionale. Cele 300 de milioane de euro pe care le-am prevăzut sunt un sprijin de la bugetul de stat, de aceea consider că este important să creăm oportunitatea accesării acestor fonduri îndeosebi de către beneficiari români”, a declarat ministrul Economiei Florin Spătaru.

„Banii românilor trebuie folosiți în beneficiul economiei româneşti”

Ghidul solicitantului, grila de punctaj, modelul de plan de afaceri şi plan de investiţii etc. pot fi consultate pe site-ul Ministerului Economiei, la secţiunea proiectelor în dezbatere publică.

„Banii românilor trebuie folosiți în beneficiul economiei româneşti.
Doar producând în #România vom scăpa de criza dependenței de importuri.
Ministerul Economiei a lansat spre consultare publică Ghidul Solicitantului pentru schema de ajutor de stat privind acordarea de #granturi pentru #investiții destinate industriei prelucrătoare.”, a scris Florin Spătaru pe Facebook.

Ministerul Economiei derulează o schemă de ajutor de stat pentru investiţii în producţie în industria prelucrătoare, în retehnologizare şi linii noi de producţie nepoluante. Bugetul total al schemei, care se va derula până în 2027, este de 300 de milioane de euro. Ministerul Economiei va gestiona schema multianuală de granturi de la bugetul de stat, pentru investiţii iniţiale ale companiilor din industria prelucrătoare.

Plata ajutorului de stat se efectuează în perioada 2022-2027, în baza acordurilor pentru finanţare emise. Cheltuielile eligibile sunt considerate atât activele, cât şi plata salariaţilor pentru primii doi ani. Companiile mici şi mijlocii vin cu cel puţin 25% din cheltuielile eligibile, iar fondurile ar putea veni şi de la un împrumut bancar, de exemplu.

Pentru companiile mari, costurile activelor necorporale sunt eligibile numai până la un plafon de 50 % din costurile totale eligibile ale investiţiei iniţiale.

(Mediafax)