Egipt, Tunisia, Bangladesh, Siria și Afganistan sunt principalele țări de origine ale migranților, care au debarcat în Italia în 2022. Și au fost chiar mai mulți decât în anii precedenți.
Aproximativ 104.061 de migranți au sosit pe mare în cursul anului care tocmai s-a încheiat, o creștere bruscă față de puțin peste 67.000 în 2021 și 2020, când 34.000 de persoane au sosit în porturile italiene, potrivit datelor actualizate publicate de Ministerul de Interne de la Roma, care mai precizează că luna cu cele mai multe debarcări a fost august, 16.822, în timp ce în martie au fost 1.358.
”Sistemul de primire din zonă este deja în colaps”
"Este o urgență națională", a spus ministrul de interne Matteo Piantedosi într-un interviu acordat ziarului "La Repubblica", în cadrul căruia a subliniat că "sistemul de primire din zonă este deja în colaps". Datele făcute publice de Ministerul de Interne se referă doar la migranții care sosesc pe mare, dar în realitate tot mai multe persoane încearcă să sosească în Italia și pe uscat, pe ruta balcanică, scrie it.euronews.com.
În toamnă, primarul din Trieste, Roberto Dipiazza, a tras un semnal de alarmă: "Numărul de migranți sosiți în zona noastră în ultima perioadă este cu adevărat impresionant. Sper ca Guvernul să ne ajute, pentru că criza migranților nu este doar la Lampedusa". Potrivit primarului capitalei friulene, 200-300 de persoane, inclusiv solicitanți de azil și migranți ilegali, trec în fiecare zi granița slovenă. (Rador)