Ministerul Apărării a primit, în acest an, cel mai mare buget pentru înzestrare cu armament și echipament militar modern. Suma, 95 de miliarde de lei, este cu aproape 45% mai mare decât cea repartizată anul trecut.
Armata Română trece printr-un amplu proces de modernizare și înzestrare, având în derulare mai multe programe de achiziții. Bugetul mai mare este justificat de situația conflictuală din Ucraina, dar și de obligațiile asumate în cadrul NATO.
Ministerul Apărării a lansat numeroase achiziții
În cadrul programului de înzestrare, armata urmează să cumpere mai multe sisteme și echipamente militare. Cele mai importante sunt sistemele de apărare antiaeriană Patriot. Ministerul Apărării a achiziţionat şapte sisteme Patriot, din care patru au fost livrate deja. Unul dintre acestea este deja operațional. Producătorii americani mai trebuie să livreze încă trei astfel de sisteme foarte apreciate de armată.
Este cea mai scumpă achiziție de armament din istoria României, dat fiind că cele șapte sisteme costă în jur de 4 miliarde de dolari.
Tot în acest context, pentru supravegherea spațiului aerian și lovirea țintelor inamice au fost achiziţionate 18 drone Bayraktar fabricate în Turcia. Valoarea contractului este de 321 de milioane de dolari.
Ministerul Apărării a cumpărat și 54 de tancuri Abrams americane, care formează un batalion. Această achiziție ajunge la aproape un miliard de dolari.
Avioane moderne pentru forțele militare române
Pe lângă achizițiile de echipamente militare și armament enumerat mai sus, Ministerul Apărării a achiziționat și 17 avioane F 16 din Portugalia. Acestea au intrat în dotarea armatei, deja. Urmează, de asemenea, ca Norvegia să livreze României alte 32 de avioane F 16, conform unui angajament mai vechi.
Valoarea contractului semnat cu Guvernul Regatului Norvegiei este de 388 milioane euro. Avioanele norvegiene urmează să ajungă în România până în anul 2025.
În 2023, România a intrat în programul de achiziție pentru aeronavele din generația a cincea, F-35. Ministerul Apărării a anunțat intenția de a derula un program de achiziție în două faze. Prima fază prevede achiziția a două escadrile, respectiv 32 de avioane F35. În faza a doua va fi achiziționată încă o escadrilă de F 35, respectiv 16 avioane.
Tranziția la F-35 va avea loc după 2030 și se va derula pe parcursul mai multor ani. Pe lângă achiziția de aparate, plătite în tranșe foarte mari, se vor face și pregătiri ce țin de infrastructură, logistică și de pregătire a piloților. Valoare estimată a programului F35 este de 6,5 miliarde dolari americani.
Ministerul Apărării achiziționează rachete
Forțele aeriene vor fi dotate cu rachete AIM-9X Sidewinder Block II care vor oferi capabilități aer-aer avansate pentru avioanele F-16 din dotare. Valoarea programului este de 70 de milioane de dolari.
Achiziția include şi pachetul de suport logistic, respectiv capete de ghidare de rezervă, rachete de instruire, instruire personal, asistenţă tehnică, documentaţie tehnică şi servicii de transport.
Costul unei singure rachete AIM-9X este estimat la circa 450.000 de dolari.
De menționat că Block II conține cea mai avansată tehnologie a rachetei AIM-9X Sidewinder. Echipamentul se află în dotarea armatei Statelor Unite.