Ministerul Agriculturii, pichetat de sindicaliştii de la Azomureş

Ministerul Agriculturii, pichetat de sindicaliştii de la Azomureş

Sindicaliştii din Azomureş se pregătesc să picheteze Ministerul Agriculturii, în semn de protest faţă de tergiversarea emiterii ordonanţei de urgenţă de subvenţionare a îngrăşămintelor chimice.

Combinatul a fost închis două luni şi şi-a reluat activitatea doar pentru că Guvernul a promis acordarea unor facilităţi pentru a putea vinde îngrăşămintele produse. 

Acţiunea de pichetare ar urma să aibă loc joi  între orele 12 şi 14 în faţa Ministerului Agriculturii. Vor participa aproximativ 100 de membri de sindicat din Azomureş. Atât muncitorii, dar şi patronatul, sunt îngrijoraţi de perspectiva opririi producţiei. Directorul adjunct executiv, Angela Podină, a transmis conducerii sindicatului că sunt gata să sprijine, uman şi material, acţiunea de pichetare.

Sindicaliştii au recurs la acest gest din cauză că Ministerul Agriculturii  tergiversează emiterea ordonanţei privind subvenţionarea agriculturii pentru cumpărarea de îngrăşaminte chimice. „Subvenţia este necesară chiar în această perioadă când au loc lucrările agricole”, susţine Dumitru Boantă, liderul de sindicat din Azomureş.

Sindicaliştii reiau acuzaţiile pe care le-au făcut cunoscute şi în adrese transmise Preşedinţiei, Guvernului şi ministerelor responsabile (Economiei şi Agriculturii) potrivit cărora întârzierea emiterii actului normativ s-ar face din anumite interese, respectiv favorizarea unor producători şi excluderea de la subvenţionare a îngrăşămintelor produse la Azomureş.

Toţi angajaţii Azomureş, 2000 de persoane, au fost trimişi  în şomaj tehnic de la 1 decembrie până în 2 februarie. Când combinatul şi-a reluat activitatea doar în baza promisiunilor făcute din partea guvernului.

În judeţul Mureş numărul total de şomeri este de 12094, judeţul având o rată a şomajului de 4,85%.

Potrivit AJOFM Mureş numărul de personae disponibilizate în judeţ în perioada februarie-martie va fi de 789. 15 agenţi economici au anunţat că fac dispononibilizări. Domeniile de activitate în care vor avea loc aceste disponibilizari sunt: fabricarea de mobilă, fabricarea de articole de îmbrăcăminte, industria chimică, prelucrarea lemnului, extracţia petrolului,  comerţ şi piaţa imobiliară.

Ne puteți urmări și pe Google News