Mini-Blair şi-a tras un mini-guvern de mini-tehnocraţi

Mini-Blair şi-a tras un mini-guvern de mini-tehnocraţi

Un prieten îmi spunea că în politica românească actuală dacă ai trecut de 40 de ani și nu ai ajuns măcar ministru, te poți considera ușor ratat. Iar guvernul care s-a constituit ieri pare să confirme zicerea. Este adevărat că odată cu instalarea unui prim-ministru care nu împlinise patruzeci de ani în România se coborâse ștacheta vârstei într-o zonă a pubertății politice. Ceea ce nu mi s-a părut niciodată îngrijorător, neavând complexul vârstei, fiind însă mult mai atent la capacitatea miniștrilor de a avea viziune și înțelegerea problemelor prin care trece societatea românească. Iar aici voi favoriza întotdeauna spiritul întreprinzător în fața unui politician-lipitor de afișe-dornic de a deveni căpușă, cu riscurile de rigoare.

Din acest motiv am privit cu oarecare neîncredere zvonurile potrivit cărora Victor Ponta avea de gând să facă o remaniere curajoasă, prin promovarea unor tineri. Experiența noastră cu Victor Ponta spunea că premierul este mult mai aplecat spre sfaturile celor din partid decât spre inovații, că preferă atitudinea stupid anti-Băsescu în locul confruntării cu problemele economice. Ceea ce am văzut ieri ne-a arătat că odată cu prezentarea noilor miniștri se poate întrezări, cel puțin la nivel de intenție, o atitudine mai responsabilă în privința gestionării uni an dificil. Pentru că premierul Ponta a creat un mini-guvern în interiorul executivului prin aducerea unor oameni tineri, fără experiența de partid considerată absolut necesară promovării la galonul de ministru. Și pentru că lui Victor Ponta îi place să se considere un Mini-Blair, mi se pare potrivită construcția imaginii unui Mini-Blair cu un mini-guvern.

Remanierea de ieri suferă însă la capitolul comparație. Cum să te gândești că Ioana Petrescu (34 de ani), noul ministru al finanțelor, absolvent și doctor la Harvard poate discuta cu Liviu Dragnea și Dan Șova despre modul în care trebuie majorate încasările la buget? Cei doi, acum miniștri la Dezvoltare și Transporturi, au o lungă carieră de sifonat bani de la stat, aceeași bani pe care ministrul Ioana Petrescu se va chinui să-i adune. Bani numai buni de risipit pentru autostrada din Teleorman sau pentru “sponorizarea” prietenilor politici.  Cum va discuta în guvern Răzvan Nicolescu (36 de ani) fost atașat pe probleme de energie al României la Uniunea Europeană, fost manager la Petrom-OMV, actual ministru al Energiei cu Constantin Niță, nimeni nu poate bănui. Noul ministru al Economiei, este un personaj despre care nu pot spune prea multe, poate că seamănă mai mult cu un erou negativ din desene animate, ușor împiedicat la vorbă, decât cu un manager pe care l-am angaja să conducă un departament oarecare dintr-o firmă. Ce poate avea în comun Florin Jianu (38 de ani) ministrul pentru IMM-uri cu Eugen Nicolicea, un dinozaur al politicii dâmbovițene, sau Gabriela Szabo, ministrul Sporturilor, cu Rovana Plumb, eterna speranță feminină a pesedismului, mult mai preocupată de afacerile fiului decât de performanța guvernării. Cum va sta Răzvan Cotovelea, ministrul comunicațiilor, între Nicu Bănicioiu (incompetentul perfect, intrat în toate guvernele Ponta doar cu un singur gând: cum să ajungă ministrul Sănătății; recomandat fiind de calificarea sa de stomatolog și de soldat disciplinat al partidului, supus cu superiorii și necruțător cu subordonații) și Daniel Constantin ( urmașul lui Voiculescu și cam atât).  Iar exemplele pot continua.

Experimentul lui Ponta ne dorim să fie unul reușit. 28 la sută tehnocrați este mult mai mult decât 100 la sută politicieni îmbătrâniți în rele. Înțeleg că Partidul s-a enervat. Asta-i singurul semn bun. Mi-ar fi plăcut ca Partidul să se fi răsculat pentru că Dragnea, Șova, Bănicioiu și Plumb nu mai încăpeau pe listele executivului. Ca Voiculescu să-și asmută argații media pentru că Daniel Constantin era aruncat pe scări la Palatul Victoria. Dar până la urmă trebuie să ne mulțumim și cu gest de mini-curaj politic. P.S. În urma consumării a două episoade (emisiunea Antenei 3 - Gâdea-Antonescu şi a şedinţei Parlamentului) am constatat că preşedintele PNL este, aşa cum am mai spus, un redutabil adversar politic. De această dată pentru Victor Ponta, nu pentru Traian Băsescu. Şi îi stă mult mai bine în noua postură, cel puţin din punctul nostru de vedere. Modul în care a jucat scena demisiei de la Senat a fost unul magistral şi a făcut să treacă în plan secund remanierea Guvernului. Este evident că Victor Ponta are nevoie de mult mai mult curaj politic decât introducerea unor tehnocraţi în Guvern. În caz contrar, riscă să rămână în istoria ultimilor ani doar ca cel care a încercat să-l învingă pe Traian Băsescu şi a sfârşit prin a fi învins de Crin Antonescu. TOP 3 RECOMANDĂRI EVZ.RO:

Ne puteți urmări și pe Google News
  • Vladimir Putin a avut o convorbire la telefon cu Barack Obama: Îmi rezerv dreptul să apăr interesele Rusiei în Crimeea și estul Ucrainei | VIDEO
  • Traian Băsescu: "Nu-l mai desemnez pentru nimic în lume pe Ponta premier. REPLICA lui Ponta: ”Merg marţi în Parlament. Vom avea un nou guvern”
  • EUROVISION 2014. Paula Seling si Ovi ne vor reprezenta la Eurovision 2014! Ce sanse avem la Copenhaga?

TOP 3 CELE MAI POPULARE ARTICOLE:

  • TOP ZECE bărbaţi superbi care s-au născut femei | FOTO
  • FOTO Copil de 13 ani UCIS de un câine. "Băiatul meu. Doamne, de ce?"
  • IMAGINI ŞOCANTE! Descoperire uluitoare a medicilor în creierul unui bebeluş de patru luni