Evenimentul Zilei > Social > Minerii cer „instituirea stării de urgenţă în Sistemul Energetic Naţional.” Aceștia ameninţă cu venirea la Bucureşti
Minerii cer „instituirea stării de urgenţă în Sistemul Energetic Naţional.” Aceștia ameninţă cu venirea la Bucureşti

Minerii cer „instituirea stării de urgenţă în Sistemul Energetic Naţional.” Aceștia ameninţă cu venirea la Bucureşti

Minerii cer instituirea stării de urgență în Sistemul Energetic Național și suspendarea planului de concedieri. Aceștia au declarat că sunt în stare și să năpădească Capitala pentru drepturile lor.

Toate sindicatele din compania energetică au semnat o adresă pe care au trimis-o premierului Nicolae Ciucă. Dacă Guvernul nu adoptă această hotărâre care să oprească disponibilizările, minerii sunt pregătiți să vină la protest în Capitală.

„Am ajuns la concluzia de a trimite o solicitare primului ministru pentru o întâlnire cu dumnealui în vederea instituirii stării de urgență în Sistemul Energetic Național, având la bază mai multe probleme. Prima problemă și cea mai importantă este aceea legată de renegocierea planului de restructurare și modificarea ordonanței privind decarbonarea”, spun sindicaliştii de la Complexul Energetic Oltenia.

După ce minerii au criticat autoritățile, Guvernul a acceptat să se întâlnească cu aceștia înainte de a ajunge la București. Ministrul Energiei le-a transmis liderilor de sindicat din minerit și energie din cadrul Complexului Energetic Oltenia o solicitare de întâlnire pentru data de 24 august la ora 10:00 la sediul ministerului.

minerii vor să intre în greva foamei

Minerii au mai cerut „să înceteze atacul din partea ONG-uri lor” la adresa Complexului. Dacă „în termen rezonabil” nu vor fi primiţi de către premier, minerii ameninţă cu venirea la Bucureşti. „Vom face în prima fază pichetarea cu 500 de salariați la sediul guvernului”, spun minerii, care speră totuşi ca Nicolae Ciucă să se țină de cuvânt, potrivit A3.

Protestul minerilor

În urmă cu un an, Guvernul nu a reușit să cadă de comun acord cu minerii din Valea Jiului prin metoda de plată oferită, iar aceștia au amenințat că vor veni la București pentru a-și cere drepturile. Ei au precizat că au trecut luni întregi și că nimic nu s-a schimbat.

La vremea respectivă, minerii au protestat 6 zile la rand. Oficialii le-au propus muncitorilor plata salariilor în doua tranșe, însă aceștia nu au acceptat și au continuat să iasă în stradă. „Domnule Popescu, vă spunem că nu acceptăm așa ceva. Și, dacă va trebui, vom veni și la București”, spuneau minerii atunci.