În cadrul Forumului Top Angajatori, organizat de revista Capital, vicepreședintele Blocului Național Sindical, Minel Ivașcu, a vorbit despre criza forței de muncă și principalele probleme de pe piața muncii.
La Forumul Top Angajatori organizat de revista Capital, Minel Ivașcu, vicepreședintele Blocului Național Sindical a declarat că în momentul de față, în România sunt 6 milioane de salariați și peste 400 de mii de șomeri.
Acesta a mai vorbit despre rolul pe care partenerii sociali îl au pe piața muncii.
„S-a vorbit mai devreme despre evoluția demografică, migrație, sistemul de educație, sistemul de formare profesională a adulților, sistemul de securitate socială, modul de funcționare a instituțiilor cu responsabilități de monitorizare a pieței muncii, rolul pe care partenerii sociale îl au pentru piața muncii. Au fost câteva momente care au impulsionat anumite evoluții”, a declarat Minel Ivașcu.
Românii, hotărâți să plece în străinătate pentru un trai mai decent
De asemenea, vicepreședintele Blocului Național Sindical, în primul deceniu de democrație, economia României a fost transformată „într-un morman de fier vechi.”
(...) Greșelile din punctul meu de vedere au continuat. În 2007 exista un control al migrației, odată cu libera circulație a forței de muncă, fenomenul a început să capete amploare. După reducerea salariilor din sistemul bugetar în 2010 a accentuat această tendință. Chiar dacă lucrurile s-au schimbat după. În 2011 a mai fost o modificare legislativă care a făcut piața ostilă salariaților, când s-au restrâns foarte multe drepturi. Pe studiile pe care le avem România prin legislație și practică avea peste 20 de încălcări ale drepturilor fundamentale ale lucrătorilor”, a mai spus Ivașcu.
Acesta a afirmat că în momentul de față, forța de muncă din România este în criză, în contextul în care salariul mediu net este mult mai mic decât multe din UE la capitolul salariul minim.
(...) Avem peste 1.2 milioane de salariați pe minim în România. Există publicate politicile unor state membre care vor să atragă forța de muncă bine calificată, dar și slab calificată din statele estice, pentru a rezolva problema deficitului de forță de muncă de pe piața lor. Vedem și eșecul poticilor noastre pentru a-i stimula pe oameni să se întoarcă în țară, nu renunță la un sistem de securitate socială mult mai bine pus la punct. Mai avem și niște vine pe care nu le putem da pe alții: formarea profesională a adulților. Pe ultimele date pe care le aveam s-a ajuns în 2021 la 4,8% ca participare a cursurilor de formare pentru adulți”, a mai spus vicepreședintele Blocului Național Sindical, scrie Capital.ro.