Minciuna de la conferința de presă a lui Klaus Iohannis. Cum stă România la capitolul "Testare"

Minciuna de la conferința de presă a lui Klaus Iohannis. Cum stă România la capitolul "Testare"

În finalul conferinței de presă de ieri, Klaus Iohannis aproape că a fost acuzat de dezinformare. Numai că minciuna nu-i aparținea, ci doar i s-a întins o capcană.

Este foarte complicat să conduci o țară în situații limită. Diferența între a fi ferm și autoritar este extrem de fină. Iar atunci când ești un președinte de țară aflat la al doilea mandat, după primii doi ani devii ținta favorită a tuturor politicienilor și analiștilor politici. În cazul lui Klaus Iohannis cred că acest lucru va fi accelerat de pandemia COVID-19, iar criza economică care va urma va fi adevărata "lună de fiere" pentru acesta.

O să iau mica "ticăloșie" săvârșită de Dan Tapalagă, co-proprietarul siteului G4 Media. O mai veche cunoștință a președintelui Iohannis, amândoi fiind din zona Sibiului, acesta îl antipatizează profund. Puțină lume știe că Dan Tapalagă este inițiatorul scandalului care l-a marcat pe Iohannis, dar se pare că lucrurile au evoluat.

Ce a făcut ieri Dan Tapalagă? Vrând să fie vedeta conferinței de presă, a luat la puricat graficul prezentat de Președinte ca să-i demonstreze că a încercat să ne păcălească cu cifre false. Că a venit cu un grafic înșelător. Că raportarea la Italia și Spania trebuie făcută cu totul altfel.

Ne puteți urmări și pe Google News

Numai că toate graficele sunt înșelătoare. Inclusiv cel propus de ziarist. Haideți să vedem ce spun datele așa cum ar vrea co-proprietarul siteului G4 Media:

Potrivit datelor oficiale, România face mai puține teste decât Italia sau Spania raportat la milionul de locuitori, (7.800, față de 30.000, respectiv 28.000 de teste), dar amploarea pandemiei este mult mai mare în aceste țări. Ca să nu mai vorbesc despre capacitatea tehnică și cea de resurse umane specializată în testarea acestui tip de virus.

Numai că România face cam tot atâtea teste/milion de locuitori, ca și Polonia, Croația. Dacă ar fi fost în posesia datelor sau măcar i s-ar fi dat timp să le citească pe cele oficiale, Klaus Iohannis ar fi putut să răspundă că România face mai multe teste decât Ungaria, Grecia, Bulgaria și ce să vezi, chiar mai multe decât Franța. 

Aceasta este "frumusețea" jocului cu datele statistice. Poți alege orice parametru îți convine atunci când vrei să demonstrezi ceva. Ca să dau ca exemplu comparația dintre România și Franța, potrivit datelor oficiale stăm mai bine la numărul de teste la milionul de locuitori, (7.813 față de 7.103), dar cifrele reale spun altceva. Franța a testat peste 460.000 de persoane, România doar 150.000.

Dacă tot ne aflăm în zona asta, față de Ungaria, Bulgaria și Grecia stăm mult mai bine și la numărul de teste/milion locuitori și la numărul total de teste (România 150.000 de persoane testate, restul 67.000-27.000-69.000).

Deci cum vă place, ce tabel alegem? Raportăm numărul de testări la hectar, sau pe cap de locuitor?

Așa cum spuneam, pentru Klaus Iohannis de-abia acum începe o perioadă grea. Orice va spune, va nemulțumi pe cineva...