Militarii prin contract și personalul din domeniul apărării ar putea fi supuși testului poligraf
- Ana Munteanu
- 7 decembrie 2024, 07:41
Republica Moldova. Persoanele care intenționează să se încadreze în serviciul militar prin contract sau care îndeplinesc serviciul militar în cadrul Ministerului Apărării ar putea fi supuse testului poligraf. Un proiect de lege în acest sens a fost votat de Parlament în prima lectură.
Procedura de efectuare a testului cu poligraful
Potrivit inițiativei, se propune ca Ministerul Apărării să aibă dreptul de inițiere și efectuare a testării cu utilizarea poligrafului. Acest lucru pentru persoanele care intenționează să se încadreze în serviciul militar sau care îndeplinesc serviciul militar în cadrul instituției.
Ministerul Apărării notează că aceasta este o practică internațională aplicată militarilor și personalului din domeniul apărării care au acces la informații atribuite la secretul de stat, în cadrul unor controale periodice sau selective.
Modul de efectuare a testării la detectorul comportamentului simulat se va stabili prin act normativ intern.
Depunerea declarației de avere și interese personale
Proiectul prevede și extinderea restricțiilor la încadrarea în serviciul militar prin contract și a temeiurilor de eliberare din funcție. Una dintre cerințe se referă la depunerea declarației de avere și interese personale. Aceasta în scopul înlăturării factorilor de risc ce derivă din nerespectarea regimului juridic al incompatibilităților, al conflictelor de interese și al declarării averii și intereselor personale în perioada de exercitare a atribuțiilor de serviciu. Asemenea prevederi se regăsesc în actele normative ce reglementează statutul persoanelor care exercită funcții publice, de demnitate publică, cu statut special.
În document se mai regăsesc și aspecte ce vizează sancțiunile disciplinare. Astfel, se propune acordarea dreptului deplin Comandantului general al Inspectoratului General de Carabinieri de a aplica sancțiuni disciplinare personalului din subordine.
Proiectul de lege precizează și statutul elevilor din instituțiile de învățământ din domeniul militar. Elevii înmatriculați în Colegiul militar vor avea același statut ca și elevii din alte instituții de învățământ profesional tehnic postsecundar. Aceștia se vor considera în serviciul militar prin contract din momentul intrării în vigoare a contractului de îndeplinire a serviciului militar, care va fi încheiat la împlinirea vârstei de 18 ani.
Conform autorilor documentului, modificările propuse vor avea impact pozitiv pe termen lung asupra sectorului apărării naționale. La fel, acestea vor îmbunătăți și construi un cadru normativ mai coerent cu privire la statutul juridic al militarilor şi modul de îndeplinire a serviciului militar.
De asemenea, implementarea modificărilor propuse va contribui la eliminarea eventualelor riscuri ce decurg din nerespectarea regimului de incompatibilități și a integrității personalului militar. Documentul a fost elaborat de Ministerul Apărării. Proiectul a fost supus consultărilor publice. Acesta urmează a fi examinat de Parlament în lectura a doua.