Un marş de protest fără precedent pentru angajaţii armatei, a avut loc în Lisabona, ieri. Nu s-au strigat sloganuri la acest miting, pentru că este interzis prin lege, şi oamenii nu şi-au îmbrăcat uniformele, relatează BBC.
Militarii sunt printre persoanele afectate de măsurile de austeritate luate de guvernul portughez, la cererea UE, pentru împrumutul extern. Acestea sunt unele dintre cele mai dure măsuri din istoria modenră a ţării. Militarii sunt nemulţumiţi de propunerile guvernului de a reduce, în 2012, potrivit proiectului de buget, numărul angajaţilor din armată şi de a tăia salariile şi primele.
În paralel, au avut loc manifestaţii de protest în centrul capitalei, organizate de anagajaţii din alte sectoare publice, printre care şi poliţişti. Sistemul piramidal
Antonio Lima Coelho, unul dintre organizatori, a spus că soldaţii, bărbaţi şi femei, sunt gata să facă sacrificii, dar guvernul îşi asumă un risc imens atunci când adoptă măsuri care n-au fost suficient gândite în prealabil. "O instituţie militară este organizată în sistem piramidal. Dacă nu mai formăm aşa cum trebuie această piramidă, punem în pericol disciplina, coeziunea şi misiunea forţelor armate", a spus el. Armata are un rol important şi un loc special în societatea portugheză. În 1974, un grup de ofiţeri a pus capăt deceniilor de dictatură, printr-o lovitură de stat, care a dus la instalarea democraţiei. Treptat, armata s-a retras din viaţa politică. Mulţi şi-au reamintit acum acele clipe, când unul dintre autorii conspiraţiei din 1974 a declarat recent, într-un interviu, că ar fi în regulă să se organizeze o altă lovitură de stat, dacă guvernanţii merg prea departe cu încălcarea drepturilor militarilor. Asociaţiile armatei au respins, imediat, aceste viziuni radicale, subliniind că ei respectă şi vor respecta Constituţia ţării.