MILIOANE de euro alocați din bugetul UE pe 2018 pentru COMBATEREA PROPAGANDEI ruse

Parlamentul European a decis, miercuri, la Strasbourg, alocarea sumei de 3 milioane de euro din bugetul Uniunii Europene pe 2018 pentru finanțarea unui proiect pilot care va avea ca scop principal combaterea știrilor false și a propagandei Federației Ruse în mass-media și pe rețelele de socializare, a anunțat europarlamentarul Siegfried Mureșan care a fost negociatorul șef pe bugetul UE de anul viitor.

Întrebat de EVZ de când va începe propriu-zis acest program pilot, europarlamentarul român a răspuns: „Această unitate există. Programul pilot constă concret în educarea personalului specializat din reprezentanțele UE, astfel încât el să poată forma și educa la rândul lui ONG-uri, jurnaliști din statele membre. Deci acest departament există. Am propus, tot în bugetul meu, sporirea bugetului pentru acest department cu 3 milioane de euro, tocmai pentru a le crește personalul și pentru a îmbunătăți culegerea de informații. Pentru proiectul pilot am alocat 1,1 milioane euro, iar prin el pregătim personalul din reprezentanțe și ne asigurăm că punem la dispoziție bani pentru ca ei să poată trasmite mai departe aceste cunoștințe în statele membre. Acest proiect pilot va începe în anul următor. Cele 3 milioane în plus vor fi allocate începând cu 1 ianuarie 2018 și proiectul va începe anul următor, de îndată ce Comisia Europeană este pregătită să-l implementeze.”

Întrebat de presă dacă are legătură cu proiectul la care lucrează NATO pe știri false și pe propaganda din Rusia, europarlamentarul român spus că nu, dar că i s-ar părea „firesc” ca oficialii Comisiei Europene să colaboreze cu NATO pe această temă.

„N-are legătură directă, în sensul în care e un proiect ancorat la serviciul de acțiune externă al UE. Acolo am creat acest mic departament de 12 persoane, care are un buget mic și eu propun creșterea bugetului, sporirea de personal acolo. Este un proiect al Uniunii Europene, dar este evident că riscurile privind siguranța cibernetică sunt îndreptate împotriva UE, a statelor membre și e firesc ca aceștia să coopereze cu NATO, dar dacă, cum o fac în mod concret nu știu să vă spun. Proiectul este unul al UE, dar repet a coopera cu autorități state membre NATO e un lucru firesc din partea mea”, a afirmat, miercuri, Siegfried Mureșan.

El a subliniat că este foarte importantă îmbunătățirea rețelei de contribuitori car ajută la combaterea propagandei și dezinformării ruse, pentru astfel de acțiuni ale Federației Ruse, condusă de președintele Vladimir Putin, slăbesc Uniunea Europeană.

„Foarte des înainte să aud o știre în interesul Federației Ruse și o astfel de știre poate fi și că Brexit-ul e un lucru bun sau Catalunia să devină independentă față de Spania, înainte să aud o știre care e în interesul Federației Ruse, poate slăbește UE sau state membre ale UE sau politicieni proeuropeni, înainte s-o aud, foarte des o auzi pe canale de comunicare din Federația Rusă, pro-Kremlin. Atunci trebuie practice urmărită mai bine sursa propagandei și a dezinformărilor. Deja se știe care sunt conturi importante de Twitter care dau de exemplu retweet la știri false care vin dinspre Federația Rusă și conturi care au un număr mare de utilizatori, de pildă în Marea Britanie, Franța, Germania, Spania și cum ajunge informația practic dinspre Federația Rusă spre state membre ale UE. Și aceste lucruri trebuiesc spuse și trebuiesc jurnaliștii corecți, informați cu privire la tehnicile de propagandă, de dezinformare, la sursele de propagandă, cine sunt dezinformatori și trebuie conectate aceste puncte. De aceea am propus ca personal din Reprezentanțele Comisiei Europene, state membre ale UE, să primească training de specialitate și să poată transmite, educa, informa formatori de opinie, jurnaliști, ONG-uri care se ocupă de spațiul public în state membre UE și în cele din vecinătate. Să-I poată informa, instrui pentru a crea anticorpi la știri false și propagandă”, a conchis europarlamentarul.