"Miliardarul Roman Abramovici a cumparat Castelul Bran!"
- Adam Popescu
- 17 ianuarie 2007, 15:12
Avocatii lui Dominic de Habsburg, proprietarul castelului, neaga informatiile aparute intr-un ziar spaniol, sustinand ca nu au fost contactati de miliardarul rus.
Cotidianul iberic "Sport" scrie in editia sa de astazi ca multimiliardarul rus a cumparat "monumentul" pentru suma de 50 de milioane de euro.
"Roman Abramovici a achizitionat aceasta constructie monumentala, platind pentru ea circa 50 de milioane de euro, putin avand in vedere ca averea sa este estimata la 12 miliarde de euro. Multimilionarul rus a ajuns rapid la un acord cu proprietarii pentru legendarul castel, pentru suma de 50 de milioane de euro, suma pe care autoritatile din Brasov au avertizat ca nu vor putea sa o ofere in niciun fel", scrie cotidianul catalan Sport.
Sport se intreaba ce a vrut Abramovici cu aceasta "ultima extravaganta". "Pe de o parte se pare ca el a dorit sa-si diversifice afacerile prin aceasta intrare surprinzatoare pe piata imobiliara, iar pe de alta parte se zvoneste ca destinul noii sale «jucarii» va fi, asa cum erau dorintele romanilor, construirea unui parc tematic avandu-l ca protagonist pe faimosul Dracula".
Sport mai sustine ca, inainte de toate, castelul Dracula se va bucura de multa publicitate. "Nu va fi nimic mai bine decat sa duci acolo, in centrul legendar si tenebros al Romaniei, prezentarea oficiala a echipei Chelsea pentru sezonul viitor. Cu sau fara Mourinho, probabil fara el, dar cu Terry, Lampard, Sevcenko, Drogba si compania ca cea mai buna reclama pentru castelul care a fost locuinta teribilului Vlad Tepes, intrat in legenda in calitate de Contele Dracula si care a devenit popular dupa faimoasa carte a lui Bram Stoker. Castelul are un nou proprietar: Roman Abramovici", scrie Sport.
Pe de alta parte, avocatul Corin Trandafir, de la firma de avocatura Rubin Meyer Doru&Trandafir, reprezentantul intereselor familiei Habsburg in Romania, sustine ca aceste informatii sunt "false".
"Nu este adevarat, Roman Abramovici nu a cumparat Castelul Bran. Nici macar nu ne-a sunat in legatura cu acest lucru. Ar fi fost simplu sa fie asa, dar este o informatie falsa", a declarat pentru agentia Mediafax avocatul Corin Trandafir.
El a precizat ca va astepta decizia comisiei desemnate de Consiliul Judetean Brasov sa analizeze oprotunitatea de achizitionare a Castelului Bran, desi a primit propuneri de la mai multe Fonduri de investitii si de la clienti ai firmei pe care o conduce.
"Noi suntem multumiti ca s-a luat decizia infiintarii unei comisii de analiza a oportunitatii de achizitionare a Castelului Bran si vom astepta decizia lor. Daca vor sa cumpere bine, daca nu, noi avem si alte oferte", a spus Corin Trandafir.
El a precizat ca analizeaza posibilitatea de a actiona in instanta statul roman, pentru recuperarea unor obiecte din interiorul Castelului Bran, care ii apartin lui Dominic de Habsburg.
"Studiem aceasta posibilitate pentru ca vrem sa protejam acele bunuri de eventuale abuzuri. Exista in Castelul Bran, pe langa obiecte de patrimoniu care apartin statului roman, cu privire la care nu putem sa emitem vreo pretentie, si obiecte care apartin familie de Habsburg", a explicat avocatul.
Retrocedat cu „zidurile goale”
Intentia acestuia vine in urma afirmatiei ministrului Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, care a avertizat ca, in cazul in care castelul va fi vandut altcuiva decat MCC, Dominic de Habsburg "va vinde doar zidurile goale". "Ii vom lua toate bunurile si obiectele de patrimoniu care se gasesc in prezent in Castelul Bran, pentru ca statul roman este proprietarul lor", a declarat, luni, Adrian Iorgulescu.
Totodata, ministrul a sustinut ca Ministerul Culturii si Cultelor (MCC) va renunta sa-si exercite dreptul de preemptiune la cumpararea Castelului Bran, daca avocatii lui Dominic de Habsburg vor mentine oferta de 60 de milioane de euro.
In acest sens, avocatul Corin Trandafir a precizat ca oferta de vanzare a Castelului Bran va fi modificata numai in cazul in care clientul lui, Dominc de Habsburg, va dori acest lucru.
Consilierii judeteni brasoveni au votat in unanimitate ieri, intr-o sedinta extraordinara, formarea unei comisii de analiza a oportunitatii de achizitionare a Castelului Bran de la mostenitorul acestuia de drept, Dominic de Habsburg.
Majoritatea consilierilor judeteni sunt de acord ca obiectivul turistic sa ramana comunitatii brasovene si sa nu fie instrainat, insa nu toti sunt de acord ca achizitionarea acestuia sa se realizeze cu orice pret, ci dupa o analiza asupra valorii reale a Castelului.
Abramovici a cumparat castelul si in „Izvestia”
De mentionat ca numele miliardarului rus a mai fost vehiculat zilele trecute in legatura cu achizitionarea castelului Bran. Publicatia ex-sovietica „Izvestia” a scris deunazi ca Abramovici intentioneaza sa achizitioneze „Castelul lui Dracula”. In ziua urmatoare, jurnalistii de la Izvestia au publicat o dezmintire, sustinand ca informatia s-a dorit a fi o gluma.
Lui Gigi Becali i s-au cerut „doar” 20 de milioane
Intr-o emisiune televizata, miliardarul roman Gigi Becali a recunoscut ca a fost cautat de avocatul Trandafir pentru ca sa-i vanda castelul. „Mi-au zis ca proprietarul il va da pentru suma de 20 de milioane. Negociabil”. Becali a anuntat ca nu este interesat de castel, criticand decizia Consiliului Judetean Brasov de a oferi o „suma exorbitanta, de trei-patru ori mai mare decat pretul initial”.
Castelul Bran a fost retrocedat in luna mai anului trecut proprietarului de drept, Dominic Habsburg. Dispozitia de restituire a fost semnata de directorul Muzeului Bran, Narcis Dorin Ion. Totodata, ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, si Dominic Habsburg au semnat un acord de administrare a castelului, care prevede ca acesta va ramane muzeu trei ani.
Castelul, a carui prima atestare documentara dateaza din noiembrie 1377, este una dintre cele mai importante destinatii turistice din Romania. El atrage turisti straini mai ales datorita faptului ca este asociat cu numele lui Dracula - faima ce i se trage de la romanul "Dracula" al lui Bram Stoker.
ACTUALIZAT 15:17
Guvernul cere evaluare
Guvernul va decide daca isi va exercita sau nu dreptul de preemptiune pentru castelul Bran pe baza unei evaluari independente a imobilului, care va fi realizata de catre o echipa de experti formata de Ministerul Culturii si Cultelor.
Purtatorul de cuvant al Guvernului, Oana Marinescu, a anuntat astazi ca statul are dreptul legal de preemptiune asupra castelului Bran si a aratat ca Ministerul culturii trebuie sa constituie o echipa de experti pentru o evaluare independenta a valorii imobilului.
Pe baza acestei evaluari, Guvernul va decide daca isi va exercita sau nu dreptul de preemptiune asupra castelului.
Premierul Calin Popescu Tariceanua apreciat ca este incorect sa fie vehiculata o suma in lipsa unei astfel de evaluari, a mai precizat purtatorul de cuvant al Guvernului.