Miliardarul Berlusconi lasă Italia şi fără pâine, şi fără circ
- Paul Ciocoiu
- 10 noiembrie 2011, 11:00
Premierul italian, o veritabilă legendă a politicii postbelice, îşi pregăteşte ieşirea din scenă, răpus de recesiune. Analiştii se întreabă însă acum cât timp va putea sta deoparte.
Silvio Berlusconi, cel mai longeviv, dar şi cel mai controversat premier al Italiei postbelice, şi-a anunţat intenţia de a demisiona după ce actualul guvern de la Roma adoptă măsurile de austeritate cerute de UE. O retragere care ar putea fi doar sfârşitul unui ciclu politic pentru cel supranumit "Il Cavaliere", acesta conducând patru guverne diferite din 1994 până în prezent.
Primul guvern condus de Berlusconi, cel format în ianuarie 1994, avea să cadă doar 11 luni mai târziu, după ce aliatul politic de atunci, dar şi din prezent, Liga Nordului, formaţiunea de extremă dreapta, s-a retras din coaliţie.
În 2005, Berlusconi îşi prezenta pentru prima dată demisia doar pentru a forma o nouă coaliţie de guvernământ după înfrângerea suferită în alegerile regionale de partidele de centru-dreapta. Dar indiferent de guvernele care s-au perindat la conducerea ţării, Berlusconi a dominat scena politică italiană în ultimii 17 ani prin exuberanţa sa, dar şi prin scandalurile variate în centrul cărora s-a aflat. Patronul celui mai mare imperiu media din peninsulă, Mediaset, şi al clubului de fotbal AC Milan a fost subiectul a nu mai puţin de 23 de anchete, majoritatea pentru corupţie.
Cele mai savurate de presă, dar nu şi de italieni, au fost însă scandalurile sexuale în care a fost implicat Berlusconi, acuzat că a ispitit chiar şi minore, alături de gafele şi glumele sexiste pe care "Cavalerul" le face cu regularitate.
Există însă voci care spun că nimeni nu-l va putea înlocui pe "Il Cavaliere" (75 de ani) la capitolul curtoazie, dar nici nu va exista alt prim-ministru care să pună coarne unui ministru spaniol, în obişnuita poză de familie de la finele unui summit european din 2002. <iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/wg9rBkNZ-oQ" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Un adevărat cameleon politic
"Sunt un Isus Hristos al politicii italiene", spunea Berlusconi în 2006, după ce a pierdut alegerile în favoarea lui Romano Prodi, pe care avea să îl înlocuiască doar un an mai trâziu.
Analiştii pun ascensiunea sa politică şi, în special, supravieţuirea sa în fruntea guvernului - în pofida anchetelor care îl vizează şi scandalurile în care i-a fost implicat numele - pe seama carismei sale, energiei debordante şi a abilităţilor de comunicare excelente pe care şi lea dezvoltat încă de tânăr când practica vânzările cu amănuntul.
Numai din 2008, când a ajuns pentru a patra oară în fruntea executivului italian, până în prezent, guvernul Berlusconi a supravieţuit unui număr impresionant de 51 de moţiuni de cenzură în parlament. Un adevărat maestru Houdini, cum l-a caracterizat presa italiană, referindu- se la celebrul iluzionist.
În actuala conjuctură economică turbulentă, când mulţi lideri europeni începuseră să pună sub semnul îndoielii angajamentul guvernului de la Roma de a adopta măsuri de austeritate, Berlusconi a rămas însă fără alternativă politică. Chiar şi Biserica Catolică începuse să îl critice indirect, denunţând în septembrie comportamentul "ruşinos şi imoral" al liderilor politici italieni care se răsfrânge asupra societăţii. Ziarul "La Stampa" a scris în ediţia de ieri că anunţul demisiei sale este un moment istoric, susţinând că Berlusconi nu va mai candida din nou la niciun scrutin.
"Feriţi-vă de măgarul mort! Pentru că el doar pare mort şi în momentul următor te şi loveşte cu copita", a comentat plastic Lucia Annunziata, fost director al televiziunii publice.
6,2 miliarde de dolari este averea lui Silvio Berlusconi, conform clasamentului realizat de revista americană "Forbes"
CONTROVERSE
Frumoasele din jurul "Cavalerului"
Scandalurile sexuale în care a fost implicat Berlusconi au făcut deliciul presei internaţioale, dar actualul premier trebuie să răspundă în justiţie în faţa acuzaţiilor de corupere de minori.
Politicianul în vârstă de 75 de ani este acuzat că a plătit-o pe marocanca Karima El Mahroug - cunoscută ca Ruby, pe când aceasta avea doar 17 ani - să întreţină relaţii sexuale cu el. Tânăra a declarat anchetatorilor că Berlusconi i-ar fi dat 10.000 de dolari pentru a participa la petreceri private în care ea şi alte fete practicau "bunga bunga", un dans erotic, spre deliciul oaspeţilor premierului. <iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/0KSsQp8X-zE" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Când a fost arestată pentru furt la Milano, în mai 2010, Berlusconi ar fi intervenit personal pe lângă şefii poliţiei locale pentru a obţine eliberarea sa, avertizându-i pe aceştia că fata ar fi nepoata fostului preşedinte egiptean, Hosni Mubarak.
Un alt scandal este cel declanşat de Noemi Letizia, o tânără de 18 la a cărei petrecere de majorat Silvio Berlusconi s-a înfăţişat în persoană. Acesta a fost şi motivul invocat de fosta lui soţie, Veronica Lario, când a cerut divorţul în mai 2009.
În acelaşi an, Patrizia D'Addario, o actriţă de 42 de ani, a recunoscut că a fost racolată şi plătită de persoane din anturajul premierului pentru a petrece mai multe nopţi cu acesta. Criticii l-au acuzat pe Berlusconi că încurajează prostituţia cu astfel de practici imorale. "Mai bine să îmi placă femeile frumoase decât să fiu homosexual." SILVIO BERLUSCONI premierul italian <iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/FuEpyfYcCe8" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>