Miliardar chinez, din Topul „Forbes” în sala de judecată

Miliardar chinez, din Topul „Forbes” în sala de judecată

Un important om de afaceri, a cărui avere a fost evaluată de revista americană, în 2008, la peste 6 miliarde de dolari, este acuzat de manipularea Bursei şi riscă 20 de ani de închisoare.

Unul dintre cei mai bogaţi chinezi, Huang Guangyu, fondatorul unui lanţ de distribuţie a produselor electronice, a compărut ieri, pentru prima oară, în faţa instanţei, într-un proces în care este acuzat de manipularea Bursei şi dare de mită.

Huang, în vârstă de 41 de ani, proprietarul companiei Gome Electronics, a fost arestat în noiembrie 2008, moment în care era, potrivit revistei „Forbes”, pe locul doi în topul celor mai bogaţi chinezi, cu o avere estimată la 6,3 miliarde de dolari. Soţia sa, Lisa Du Juan, este, de asemenea, inculpată în acelaşi proces.    

Dovezi la portbagaj

Probele strânse de procurori împotriva sa au fost transportate cu mai multe camionete la un tribunal, unde a fost desfăşurat un veritabil dispozitiv de securitate. Doar membrii familiei sale şi un singur jurnalist al agenţiei de stat „China Nouă” au putut asista la prima înfăţişare a procesului.

Huang, poreclit în mediul de afaceri „măcelarul de preţuri”, după numeroasele promoţii şi reduceri oferite în magazinele sale, a respins toate acuzaţiile care îi sunt aduse.

Ascensiune remarcabilă

Povestea vieţii multimiliardarului chinez, care riscă până la 20 de ani de închisoare dacă este găsit vinovat, urmează scenariul clasic, cu omul plecat de la ţară, care urcă scara socială prin forţe proprii. Născut într-o familie săracă de ţărani creştini din sudul Chinei, Huang şi-a început afacerea în anii ’80, vânzând aparate de radio şi ceasuri la o tarabă amplasată pe una din străzile Beijingului. Succesul său l-a făcut însă vulnerabil într-un sistem care favorizează în continuare companiile de stat.

Procesul, scrie BBC, va dura, cel mai probabil, trei zile şi va fi urmărit cu sufletul la gură de comunitatea chineză de afaceri, deoarece este primul caz în care este implicat un antreprenor de o aşa talie. Autorităţile de la Beijing şi-au pregătit terenul cu o serie de sondaje de opinie, publicate în presa de stat, potrivit cărora majoritatea cetăţenilor de rând se declară circumspecţi cu privire la modul în care o persoană poate strânge o avere atât de mare în perioada în care China traversează o perioadă de reforme economice.

Ne puteți urmări și pe Google News