Evenimentul Zilei > Social > Milano, orașul italo-german cu surprize la fiecare colț de stradă
Milano, orașul italo-german cu surprize la fiecare colț de stradă

Milano, orașul italo-german cu surprize la fiecare colț de stradă

Rar am văzut un oraș mai frumos, dar și mai bine organizat decât Milano. Inima financiară a Italiei are un farmec aparte, pe care îl descoperi încetul cu încetul

Se spune despre italieni că nu sunt… nemți. Că nu ar fi tocmai bine organizați, că vorbesc mult și fac puțin, că nu sunt cei mai muncitori europeni. Milano este acel oraș care vine și dărâmă metodic, nemțește, toate aceste stereotipuri. Și o face cu stil, pentru că nu degeaba este una dintre capitalele mondiale ale modei.

Străzile

Primul lucru pe care-l observi sunt drumurile. Curate, drepte, bine semnalizate, indicatoare rutiere clare și precise. Nu ai cum să te rătăcești dacă ai un minim de simț al realității. Se circulă extrem de civilizat, nu vezi certuri în trafic, nu auzi țipete, nu vezi șoferi agresivi. Circulația nu se desfășoară lent, dar nici agresiv. Dacă te aștepți să vezi multe mașini sau motociclete italienești pe stradă, ai să fii dezamăgit: cele germane sau japoneze domină peisajul.

Clădirile

Acestea reprezintă un deliciu pentru ochi. Practic, nu există străduță pe care să nu vezi o clădire interesantă. Detalii, culori, sculpturi, decorațiuni, toate în armonie. O diversitate care te încântă, dar nu te deranjează. Nu este nimic strident sau nepotrivit. Nu ai cum să te plictisești mergând pe stradă până la următorul obiectiv turistic, așa cum am pățit în unele metropole. Magazinele de modă sunt absolut superbe, aranjate cu bun gust și concepute să-ți ia ochii. Nu degeaba se spune că italienii sunt foarte buni la marketing: culorile, formele, mirosurile, textura materialelor, totul este gândit să te cucerească. Dacă ai minimum 100 de euro și vrei să-ți iei o haină sau pantofi de calitate, Milano este locul. Iar iulie este luna reducerilor.


FOTO: Străzile și clădirile  sunt un deliciu pentru ochiObiectivele turistice

Domul este cea mai frumoasă catedrală pe care am văzut-o vreodată. Sunt subiectiv, da, dar rămân la această părere. O bogăție de detalii cum nu cred că mai există în Europa. Totul întro culoare superbă și restaurat aproape perfect. Obsesia italienilor pentru frumos, pentru perfecțiunea formelor, se vede cât se poate de clar. Galeria Vittorio Emanuele este o adevărată simfonie. Poți să nu ai nicio treabă cu shoppingul sau cu moda, nu trebuie s-o ratezi. O cafea în interior este 5 euro. Și merită. Nu uitați să vizitați Castello Sforzesco, Villa Reale sau Muzeul Leonardo de Vinci.

Expo Milano 2015

Cine are norocul să ajungă în oraș până pe 31 octombrie 2015, nu trebuie să rateze Expoziția Universală Milano 2015. Un eveniment care are loc o dată la cinci ani, în care vin aproape toate țările lumii pentru a cuceri măcar o parte din cele 20 de milioane de vizitatori. Fiecare stat construiește un pavilion de la zero, folosind elemente specifice fiecărei culturi în parte. Tema principală a ediției din acest an este „Feeding the Planet, Energy for Life”, cu accent pe capacitatea de a eradica foametea la nivel global, de a impune un mod bio de a face agricultură și de a mânca mai sănătos. Nu ratați standurile unor țări precum Coreea de Sud, Malaysia, Israel, Austria, Italia sau ale unor companii precum Enel (care prezintă în detaliu sistemul Smart Grid) și Intensa Sanpaolo (ATMurile lor sunt omniprezente). Dacă vreți neapărat, vizitați și standul României, dar să nu aveți așteptări prea mari pentru a nu fi dezamăgit.


FOTO: Domul din Milano, probabil cea mai frumoasă catedrală din EuropaPrețul normal al unui bilet este 34 de euro, dar după ora 19.00 costă doar 5 euro.

Prețuri

Milano nu este un oraș ieftin, dar nici scump. Un bilet de metrou e 2,5 euro, o cafea între 2 și 3 euro, o înghețată 2,5 euro, o friptură sau pizza la restaurant între 10 și 20 de euro. Depinde cât de central vă situați în momentul achiziției. Supermarket- uri găsiți destul de greu, ar fi bine să aveți o hartă pe telefon. O noapte de cazare costă în jur de 60 de euro, un sandviș la supermarket între 2 și 3 euro, o apă la 1 litru este 2 euro.