Șeful diplomației americane este așteptat, luni, la Ierusalim, pentru discuții cu privire la acordul de normalizare anunțat între Israel și Emiratele Arabe Unite și chiar posibila extindere a acestuia în alte țări arabe, potrivit unor surse diplomatice.
După Israel, Mike Pompeo urmează să călătorească în Emiratele Arabe Unite, Bahrain și Sudan, ca parte a unui tur al Orientului Mijlociu, au spus precizat aceleași surse, duminică.
La Ierusalim, secretarul american de Stat va avea discuții cu premierul israelian Benjamin Netanyahu cu privire la acordul de normalizare girat de Washington între Israel și Emiratele, prima țară din Golful care a stabilit relații oficiale cu statul evreu.
Israelul a semnat acorduri de pace cu Egiptul (1979) și cu Iordania (1994), doi vecini cu care fusese în război.
În favoarea normalizării, Israelul și Emiratele au spus că vor să crească schimburile comerciale, vânzarea de petrol din Emirate către Israel și tehnologiile israeliene către Emirate, pe lângă stimularea sectorului turistic cu cheia proiectelor de zbor direct între Tel Aviv, Dubai și Abu Dhabi.
Netanyahu a spus că dorește ca zborurile să treacă prin spațiul aerian al Arabiei Saudite, ceea ce ar trebui să necesite negocieri. În condițiile în care Riyad a exclus orice acord cu Israelul înainte de o soluționare de pace între israelieni și palestinieni.
Emiratele dau asigurări că acordul încheiat cu statul evreu prevede „încheierea oricărei anexări suplimentare” a zonelor din Cisiordania, teritoriul palestinian ocupat de Israel din 1967. Dar Netanyahu a spus că anexarea a fost pur și simplu „amânată”.
Această anexare este prevăzută în planul președintelui american Donald Trump, anunțat în ianuarie, pentru soluționarea conflictului israeliano-palestinian.
Planul prevede, de asemenea, cooperarea dintre Israel și țările arabe ostile Iranului, dușmanul jurat al statului evreu.
După anunțul, la 13 august, al acordului dintre Israel și Abu Dhabi, când conducerea palestiniană a denunțat o „lovitură de cuțit în spate”, Emiratele au normalizat legăturile cu statul evreu fără o pace prealabilă israeliano-palestiniană.
Însă normalizarea „va face posibilă schimbarea traiectoriei regiunii de la un trecut de ostilitate și conflicte, la unul de speranță, pace și prosperitate”, a pledat ambasadorul Emiratelor din Washington, Youssef al- Otaïba, într-o scrisoare în ebraică publicată, vineri, în Yediot Aharonot, cel mai bine vândut ziar din Israel.
Dar el a avertizat, de asemenea, că „ dificultăți” pot apărea la orizont, dar fără a pune la îndoială, potrivit lui, normalizarea.
Un subiect se impune însă ca deosebit de sensibil pentru Israel: posibila vânzare de avioane de vânătoare americane F-35 către Emirate de către Statele Unite.
Emiratele dispun de aproximativ 60 de avioane franceze Mirage 2000, un avion de luptă polivalent, însă, potrivit New York Times, administrația Trump și-a „intensificat” ofensiva pentru a vinde avioanele de două generație F-35 către Emirate în siajul apropierii de Israel.
Istoric, Israelul s-a opus vânzării de avioane F-35-ului către alte țări din Orientul Mijlociu, inclusiv Iordania și Egipt, pentru că dorește să-și mențină superioritatea tehnologică în regiune.
Benjamin Netanyahu a susținut că acordul cu Emiratele, încheiat sub auspiciile Statelor Unite, nu include o clauză pentru vânzarea F-35 către Emiratele Arabe Unite.
„Emiratele spun că a existat o promisiune, Israelul spune că nu (...), dar există aranjamente care pot fi făcute pentru a satisface Israelul”, a declarat Joshua Teitelbaum, specialist în Golf la Universitatea israeliană Bar-Ilan, citând oferte din culise pentru a facilita vânzarea F-15 către Arabia Saudită și statul evreu.
După acordul cu Emiratele, au existat speculații cu privire la alți posibili candidați la normalizarea relațiilor cu Israel: Bahrain, Oman, chiar și Sudan.
Palestinienii, de la Fatahul laic al lui Mahmoud Abbas, până la islamiștii din Hamas, încearcă să mobilizeze puteri regionale precum Turcia și Arabia Saudită, chiar Iranul și Qatarul, pentru a împiedica normalizarea acestor relații.