Șeful diplomației american a sosit în Israel miercuri, 13 mai, dimineața, în prima sa călătorie în străinătate după două luni de restricții cauzate de criza de COVID-19.
Mike Pompeo a coborât din avionul său, pe aeroportul Ben Gurion, lângă Tel Aviv, având pe figură cu albastru, alb și roșu, culorile drapelului american, de unde s-a îndreptat către Ierusalim.
Aici, secretarul de stat a avut discuții cu premierul Benyamin Netanyahu și cu fostul rival al acestuia, Benny Gantz.
Într-o scurtă declarație de presă, alături de Netanyahu, Pompeo a acuzat Iranul pentru că „alimentează teroarea” în ciuda crizei coronavirusului, care afectează grav populația acestei țări.
„Chiar și în această pandemie, iranienii folosesc resursele regimului ayatollahilor pentru a alimenta teroarea în lume, iar aceasta, în timp ce poporul iranian suferă enorm, ceea ce spune enorm despre sufletul celor care conduc această țară”, a declarat el, citat de AFP.
Iranul, inamicul nr. 1 al Israelului, este țara din Orientul Mijlociu cea mai afectată de pandemie, cu peste 110.000 de persoane contaminate oficial înregistrate.
Aliat cu un alt inamic al statului evreu, Hezbollahul libanez, pe care îl finanțează, Teheranul sprijină militar regimul lui Bashar Al-Assad din Siria, în războiul său împotriva rebelilor jihadiști.
În ultimele trei săptămâni, au avut loc cel puțin șase atacuri ale aviației israeliene împotriva unor ținte pro-iraniene din Siria.
„Iranul nu și-a oprit nici un minut planurile și acțiunile violente împotriva americanilor, israelienilor și a tuturor celorlalți din regiune”, a declarat miercuri Netanyahu.
Călătoria în Israel a lui Pompeo are drept scop și discutarea unui proiect de anexare de către Israel a unor teritorii din Cisiordania, și în general de aplicare a planului de pace israeliano-palestinian propus de Trump.
După 17 luni de evoluții și răsturnări ale situației politice interne în Israel, în care au avut loc trei alegeri, guvernul de uniune dintre Netanyahu și Gantz trebuie să depună jurământul joi în Knesset.
Acordul lor de împărțire a puterii prevede ca, pe 1 iulie, executivul să dezvăluie detalii despre aplicarea proiectului american, prezentat în ianuarie de către Donald Trump, în încercarea de a debloca conflictul israeliano-palestinian.
Proiectul prevede ca Ierusalimul să devină capitala „indivizibilă” a „statului evreu” Israel și anexarea Văii Iordaniei și a peste 130 de colonii israeliene din Cisiordania. De asemenea, proiectul prevede crearea unui stat palestinian pe un teritoriu redus.