Mii de produse vor fi mai scumpe, începând de astăzi. Și asta pentru că Ministerul Mediului impune o „garanție” de 50 de bani pentru tot felul de recipiente. Pentru a-și recupera banii, consumatorii ar trebui să-și facă timp să meargă la un magazin cu ambalajele, care trebuie să fie intacte pentru a fi primite.
Toate acestea se întâmplă din cauza ultimei inițiative ecologiste, așa-numitul Sistem de Garanție-Returnare (SGR).
Programul SGR, un fel de RRR din perioada Ceaușescu
Mircea Fechet, ministrul Mediului, spune că ambalajele reciclabile însumează peste 7 miliarde de recipiente.
Pentru ca proiectul să funcționeze, atât clienți, cât și magazinele, vor avea o întreagă bătaie de cap. Clienții vor fi obligați să plătească cu 50 de bani mai mult pentru mii de produse.
Ulterior, dacă vor să-și recupereze banii, ar trebui să caute un magazin dispus să le accepte recipientele golite și să le dea banii.
Prevederi aberante în lege
Dar legea SGR este făcută în așa fel încât orice comerciant va putea să refuze foarte multe recipiente. Astfel, potrivit prevederilor din lege, pentru a fi primite, ambalajele să fie intacte, nedegradate şi nedeformate.
Cu alte cuvinte, ambalajele nu trebuie să fie „sparte, turtite sau presate”. Explicația ar fi că ambalajele trebuie să poată fi scanate după formă şi dimensiuni de automatele de colectare sau de echipamentele de numărare şi sortare.
Pe deasupra, recipientele trebuie să complet fie golite de conţinut. Un alt motiv ca un comerciant să refuze să-ți primească recipientul. Explicația ar fi, în acest caz, că orice cantitate de lichid care rămâne în acestea le afectează greutatea şi există posibilitatea să fie refuzate de echipamentele automate, atunci când sunt scanate şi cântărite.
Ministrul se laudă că România va fi a doua cea mai mare țară cu un astfel de sistem
De asemenea, Mircea Fechet susține că România ar urma să devină a doua cea mai mare țară cu SGR din Europa. Ministrul Mediului mai spune că sistemul din țara noastră va fi unul dintre cele mai moderne din Europa.
Ministrul Mediului mai susține că s-a ocupat personal ca sistemul Garanție-Returnare (SGR) să fie înțeles de toate părțile implicate în proces. „Din discuţiile pe care le-am avut cu producătorii, din discuţiile pe care le-am avut cu comercianţii, cu marile lanţuri de magazine şi cu mici comercianţi pe care i-am vizitat personal, m-am asigurat că lucrurile funcţionează, m-am asigurat că toată lumea ştie ce are de făcut, la fel cum sunt convins că românii aşteaptă cu nerăbdare acest program, pentru că el va transforma România din ţara depozitării în ţara reciclării", a transmis pe Facebook ministerul Mediului.