Mii de români vor putea avea dublă cetățenie. Statul face multe modificări

Mii de români vor putea avea dublă cetățenie. Statul face multe modificăriCetățenie. Sursa foto: Arhiva EVZ

Mii de români vor putea avea dublă cetățenie. Spania și România lucrează la un acord care va permite românilor din Spania să aibă dublă cetățenie. Cele două guverne și-au trimis propuneri, dar nu au ajuns la o înțelegere finală.

Mii de români vor putea avea dublă cetățenie

Negocierile continuă. „Au avut loc mai multe reuniuni de lucru cu România, iar proiectele au fost schimbate. Se lucrează la un text final”, au declarat marți, 18 februarie, surse guvernamentale pentru presa iberică.

Buletin

Buletin. Sursa foto: Arhiva EVZ

Spania are acorduri de dublă cetățenie cu Franța, Portugalia și Andorra. Cei din America Latină, Filipine și Guineea Ecuatorială nu trebuie să renunțe la cetățenia lor pentru a deveni cetățeni spanioli. Dublă cetățenie înseamnă că o persoană are drepturi în două țări și poate beneficia de aceleași avantaje ca orice alt cetățean.

Acord între România și Spania

Cu toate acestea, majoritatea acordurilor folosesc un criteriu clar, de obicei locul unde trăiește persoana, pentru a stabili ce legi se aplică în privința pașapoartelor, protecției diplomatice, drepturilor civile și politice, securității sociale și obligațiilor militare.

Dacă România și Spania ajung la un acord, românii care locuiesc în Spania vor avea drepturi depline în ambele țări.

Spania

Spania. Sursa foto: Pixabay

Un român care locuiește în Spania din anul 2002 nu a cerut cetățenia spaniolă pentru că n-a vrut să renunțe la cea română. El a spus că procesul era foarte complicat și că mulți români renunțau.

De ce nu și-au luat românii cetățenia spaniolă

„Nu a fost o problemă să fiu legal în Spania, fiind cetățean UE, dar dacă viitorul meu este aici, mai devreme sau mai târziu va trebui să obțin cetățenia spaniolă. Problema este că, dacă o cer, trebuie să renunț la cea română și să adaug încă un nume de familie, cel al mamei mele.

Când depui jurământul, trebuie să semnezi un angajament de renunțare la cetățenia română, dar această procedură costă bani, durează mult și, în realitate, mulți oameni nu o finalizează. Oficial, cetățenia spaniolă poate fi retrasă, dar în practică, unii români continuă să o dețină pe cea română”, a explicat un român din provincia Castellón pentru site-ul Infobae.

Ne puteți urmări și pe Google News