Este cunoscut faptul că România furnizează forță de muncă spre diverse țări europene, una dintre ele fiind Germania. Indiferent că vorbim despre muncă sezonieră sau un loc stabil, de la începutul pandemiei lucrurile s-au schimbat, fiind din ce în mai dificil accesul. Românii care lucrează deja în Germania ar putea să își piardă locul de muncă dacă nu se vaccinează anti-COVID.
Germania se confruntă cu un deficit al forței de muncă și își propune ca în acest an să angajeze peste 400.000 de muncitori calificați din străinătate. Pentru a atrage cât mai mulți candidați, autoritățile au decis să crească și salariul minim, acesta ajungând la 12 euro pe oră.
Pandemia de COVID-19 a schimbat multe lucruri în ceea ce privește locurile de muncă, mai ales în cazul lucrătorilor sezonieri. Anul trecut situația nu a fost deloc una roz pentru români. Pe lângă faptul că puțini au putut merge la muncă din cauza restricțiilor, cei care au mers la cules de sparanghel au fost acuzați că au reaprins focarul de COVID. O situație similară a fost și în cazul românilor care lucrează în abatoare, fiind acuzați că nu respectă normele anti-COVID.
Guvernul cancelarului Olaf Scholz a impus vaccinarea pentru mai multe categorii profesionale, medicii și polițiștii fiind printre cei vizați. Pentru a ține în frâu pandemia, o lege privind imunizarea generală e în discuția Parlamentului. În acest proiect intră și muncitorii străin. Dacă va primi aviz favorabil, până în vară se poate ajunge la imunizare obligatorie în cazul populației adulte, iar procesul ar avea, cel mai probabil, o limită de un an sau doi.
În acest moment, însă, este valabilă vaccinarea obligatorie doar pentru personalul din sectorul medical, personalul din sectorul de îngrijire și pentru militari, a precizat la Digi24 Alina Khunel, jurnalist Deutsche Welle.
Românii din Germania ar putea să își piardă locurile de muncă
Angajările pentru muncitorii sezonieri încep în luna februarie, însă situația nu este deloc ușoară pentru români. Având în vedere rata ridicată a infectărilor, țara noastră a fost plasată pe lista țărilor cu risc ridicat în privința COVID, ceea ce înseamnă că persoanele care vin din România în Germania trebuie să prezinte cel puțin un test, iar dacă nu sunt vaccinate trebuie să intre în carantină.
Începând cu luna martie, românii care lucrează în sistemul medical, de îngrijire și militar vor fi obligați să se vaccineze dacă doresc să își păstreze locul de muncă. Specialiștii susțin că decizia de vaccinare a românilor din străinătate este influențată de propaganda de acasă. Aceștia preferă să se testeze în loc să se imunizeze împotriva virusului SARS-Cov-2. Cei mai mulți dintre aceștia lucrează ca necalificați și nu sunt asigurați. Astfel, dacă aceștia sunt infectați și trebuie să li se administreze tratament, vor fi nevoiți să plătească totul, iar costurile în cazul spitalizării ajung la câteva mii de euro.
În egală măsură este o problemă și pentru angajatori, care încearcă să facă presiuni și să le impună vaccinarea, dar în perspectiva acestui deficit de forță de muncă, este greu să le impună tuturor angajaților vaccinarea, a explicat jurnalista din Germania. Aceasta a ținut să precizeze faptul că, în mijloacele de transport, certificatul verde sau testul negativ sunt obligatorii.