Mii de pelerini au venit să închine la moaştele Sf. Parascheva
- Irina Marinescu
- 13 octombrie 2012, 17:41
Mii de pelerini au ajuns în oraş ca să se roage la moaştele Sfintei Parascheva. Cea mai plină zi este aşteptată a fi cea de duminică până când autorităţile preconizează că în oraş vor ajunge mai mult de jumătate de milion de oameni. Între timp se pregătesc sarmalele pentru pelerini iar comercianţii vând pe bandă rulantă.
Sute de jandarmi şi poliţişti asigură ordinea în oraş care a devenit în ultimele zile extrem de aglomerat. Parcările sunt pline cu autocare venite din toate colţurile ţării, zona din faţă Mitropoliei este închisă circulaţiei auto, iar şoferii au voie în această perioadă să parcheze chiar şi în zonele în care în mod normal staţionarea este interzisă. Autorităţile se aşteaptă ca până la sfârşitul Sărbătorilor Iaşului în oraş să ajungă peste 500.000 de pelerini. În ultimele zile la racla în care se află moaştele Sfintei Parascheva au ajuns câteva zeci de mii de oameni care au îndurat frigul nopţii ca să le poată săruta. Coada pelerinilor se întinde pe kilometri întregi, iar străzile din spatele Mitropoliei sunt închise cu garduri din fier păzite de jandarmi.
Tot în spatele Mitropoliei, la Cantina de ajutor Social, e zarvă mare. Angajatele s-au apucat de învârtit la sărmăluţe chiar de la primele ore ale dimineţii şi până diseară trebuie să pregătească 12.000 de bucăţi. Imediat după slujba care va avea loc duminică acestea vor fi împărţite pelerinilor împreună cu pâine, mere, vin şi suc. "Noi facem numai 12.000 de bucăţi dar în total vor fi 60.000 de sărmăluţe. Restul vine de la sponsori, aşa a fost în fiecare an. Aici am preparat 300 de kilograme de carne tocată, 100 de kilograme de orez, 130 de kilograme de ceapă, 50 de kilograme de morcovi şi saci întregi cu varza", spune Livia Rusu, directoarea Cantinei de Ajutor Social.
Cei mai fericiţi sunt comercianţii care vând zilele acestea mai mult decât în săptămâni întregi. Cât de săraci ar fi, cei veniţi de departe cumpără măcar câte o icoană sau o braţară că să aibă amintire. Produsele scoase la vânzare sunt de toate felurile, de la icoane sculptate în lemn până la chinezării, brăţări, lănţişoare, mătănii, perne sfinţite şi piese de mobilier. În mulţimea comercianţilor unii ies în evidenţă cu lucruri deosebite. Este cazul lui Lery, un băiat de 19 ani, care vinde icoane făcute de părinţii săi. Sunt icoane sculptate cum nu se mai găsesc în altă parte, iar Lery spune că sunt cele mai migăloase şi frumoase piese pe care familia le face de ani de zile. Ceva mai la vale Rodica din Târgu Neamţ trage de mânecă tracatorii să îi cumpere scaunele făcute de mâna ei. Sunt scaune pliante şi nici măcar nu costă mult: 10 lei bucata. "Merge greu tare, înainte de criză era altă treabă. Acum dacă vindem 20 de scaune pe zi suntem boieri", se plânge Rodica. Vine la Iaşi de câţiva ani împreună cu fiul ei şi încearcă să ţină pe picioare afacerea de familie. "Din asta trăim, facem mobilier şi îl vindem la targuri", spune femeia.