Mii de oameni au luat parte, ieri, la o serie de proteste în întreaga Europă, pentru a protesta faţă de acordul controversat contra pirateriei pe internet, relatează BBC.
Manifestaţii importante anti ACTA au avut loc în Germania, Polonia şi Olanda. Circa 200 de protestatari s-au adunat şi în centrul Londrei, în faţa birourilor unor companii importante care deţin drepturi de autor. Demonstranţii au susţinut că ACTA va limita libertatea de expresie online. În Germania, câteva mii de oameni au protestat în centrul oraşului Berlin, iar unii dintre ei şi-au lipit bandă adezivă pe gură sau au purtat măşti "Guy Fawkes", devenite un simbol al grupului de hackeri Anonymous, iar acum al mişcării anti-ACTA. Ei au purtat pancarte pe care erau scrise lozinci precum Stop ACTA, Dreptul la Remix şi "ACTA: statul de drept a fost ieri". "STOP ACTA sau îl vom opri noi!"
Câteva mii de persoane au demonstrat, de asemenea, la Munchen, în timp ce aproape 1.000 de persoane şi-au exprimat opoziţia faţă de ACTA la Frankfurt, Nurenberg, Hanovra şi Augsburg.
Proteste au avut loc de asemenea la Paris, Viena şi în multe alte oraşe, notează şi agenţia AP. În Lituania, sute de oameni au demonstrat în faţa clădirii guvernului de la Vilnius, unii dintre ei purtând pancarte cu Stop ACTA. Aproximativ 5.000 de bulgari au mărşăluit la Sofia, cei mai mulţi dintre ei tineri, unii purtând măşti "Guy Fawkes", în timp ce manifestaţii au avut loc şi în alte oraşe mari din Bulgaria. "Stop ACTA sau îl vom opri noi", se putea citi pe un banner la Sofia.
În capitala Cehiei, Praga, sute de persoane s-au adunat în Piaţa Oraşului Vechi, în timp ce o altă mulţime s-a strâns în al doilea oraş ca mărime, Brno. Manifestanţii purtau bannere pe care scria: "ACTA vă face rău" şi "ACTA egal cu fascismul cibernetic". Patru ţări amână semnarea ACTA
Cei care susţin acordul spun, însă, că acesta nu va afecta legislaţia existentă şi va oferi, în schimb, protecţie creatorilor de conţinut, în faţa nivelului tot mai ridicat de piraterie de pe internet.
Până acum, 22 de state membre ale UE au semnat documentul, care trebuie ratificat de Parlamentul European. O dezbatere pe această temă va avea loc în luna iunie. Germania a anunţat, vineri, că va amâna semnarea acordului, pentru a oferi mai mult timp desfăşurării dezbaterilor pe acest subiect.
Trei state membre ale UE se pare că nu vor semna acordul, ceea ce demonstrează că politicienii încep cu adevărat să privească mai cu atenţie această problemă, precizează sursa citată. Este vorba despre Polonia, Cehia şi Slovacia, care au amânat procesul, după ce au fost supuse unor presiuni semnificative din partea manifestanţilor, în special tineri. Demonstraţiile din Londra au fost sprijinite de Grupul pentru Drepturi Deschise, un oponent extrem de activ faţă de acest tratat. Directorul executiv, Jim Killock, susţine că poziţia Germania arată că negocierile în privinţa ACTA s-au purtat, până acum, în secret, de către birocraţii UE. "Ideea este că ACTA e un tratat nedemocratic", a spus el. "Au lipsit dezbaterile pe această temă, cercetarea atentă a prevederilor sale, pentru că, de fapt, acesta va pune noi presiuni, periculoase, pentru a cenzura internetul, iar autorităţile vor fi nevoite să facă acţiuni poliţieneşti, pentru a descoperi încălcarea drepturilor de autor", a mai spus Killock.