Mii de LOCURI de MUNCĂ DISPAR. Ce COMPANII MARI PLEACĂ din România

Mii de LOCURI de MUNCĂ DISPAR. Ce COMPANII MARI PLEACĂ din România

Recentele anunțuri ale unor companii productive din zona de vest, din domenii precum transport, fabricarea mobilei, servicii de alimentaţie, comerţ cu maşini şi echipamente, activităţi de intermediere monetară, ori de producție îmbrăcăminte și încălțăminte, sau de producție alimentară, produc îngrijorare în toate mediile publice.

Sunt în dicuție câteva mii de locuri de muncă, din județele Timiș și Arad, care vor fi reduse prin închiderea unităților productive ce aparțin unor investitori străini. Vicepreședintele Camerei Deputaților, liberalul Marilen Pirtea atrage atenția că mari companii precum Nestle, Rieker, Leoni, KSS sau Rosko Textil își reduc sau își închid capacități de producție în care era angajat personal de calificare medie. „În situația în care vestul țării reprezintă economic prima regiune a României ca cifră a exporturilor, cu o dominație a valorii exporturilor realizată de firme internaționale, care își transferă produse finite în rețelele logistice de distribuție, este simplu de înțeles că scenariul unei involuții economice a zonei de vest se poate dovedi plauzibil”, spune Pirtea. În opinia lui, riscul unei scăderi economice poate fi evitat prin soluții pragmatice de intervenție. „Soluțiile nu pot să vină decât din investițiile și sprijinul reciproc, pe relația dintre administrațiile locale și sistemul de educație. Învățământul dual-profesional poate să fie un driver de stabilizare a unităților productive, pentru că unul dintre motivele din cauza căruia încep să se închidă capacitățile productive este chiar grava criză de specialiști din calificările profesionale cerute în diversele domenii productive. Pe de altă parte, dezvoltarea și înalta specializare universitară sunt la fel de importante, ca driver al creșterii economice, dat fiind că înlocuirea producției de bunuri și componente prin investiții ale economiei terțiare, de cercetare-dezvoltare și înaltă tehnnologie, nu va fi posibilă fără o extindere vizionară în direcția creșterii specializărilor universitare, fără multiplicarea numărului de absolvenți ai programelor universitare de înaltă specializare, necesari pentru calificările viitorului”, indică deputatul liberal.

 

Marilen Pirtea spune că a trecut timpul când economia românească era un magnet pentru investitorii ce căutau forță de muncă ieftină și calificată, utilizabilă mai ales pentru profesiile din zona productivă, cu grad scăzut de tehnologizare. „Acum, raportul ocupării personalului în zona de vest se schimbă în favoarea calificărilor înalte, integrate centrelor de dezvoltare și hub-urilor cu tehnologii de vârf”, conchide deputatul liberal.