Mii de cutremure au scuturat zona Gorjului în ultimele luni. Energia degajată este egală cu cea a unei bombe nucleare

Mii de cutremure au scuturat zona Gorjului în ultimele luni. Energia degajată este egală cu cea a unei bombe nucleare Cutremur. Sursa foto: Arhiva EVZ

Așa cum au anunțat acum câteva săptămâni specialiștii de la Institutul Națională pentru Fizica Pământului, cutremurele din zona Gorj vor continua pentru o bună perioadă de timp. Inginerii vorbesc despre ”cutremurele dublet” care sunt cele mai periculoase și care au o forță distructivă mare.

Specialiștii de la Fizica Pământului au anunțat că, de la debutul mișcărilor seismice, înregistrate în zona Târgu Jiu, au fost înregistrate 2.100 de cutremure, dintre care 36 au fost de intensitate medie, peste trei grade pe scare Richter.

”Regiunea Nord Vest Târgu Jiu, jud. Gorj, a fost cunoscută, până de curând, ca fiind o zonă seismică care produce, de regulă, cutremure de suprafața mici şi moderate. Începând cu 13 februarie 2023, odată cu producerea cutremurului de 5.2 ML, această zonă a devenit epicentrul cercetătorilor, în ceea ce priveşte reevaluarea hazardului şi a riscului seismic în regiunea Olteniei şi a Carpaţilor Meridionali”, a transmis Institutul pentru Fizica Pământului.

”Cutremurele de tip Dublet” sunt cele mai periculoase

La fel ca și la cutremurele din Turcia, și în zona Olteniei, cutremurele dublet au fost cele mai prezente.

Ne puteți urmări și pe Google News

Aceste cutremure apar la o distanță mică unul față de celălalt, și au fiecare un alt epicentru, ceea ce le face foarte periculoase, deoarece sunt considerate că au o putere mare de distrugere a infrastructurii sociale.

Sistemul de tip dublet seismic, înregistrat în zilele de 13 şi 14 februarie, reprezintă cea mai intensă activare a zonei de când există monitorizare seismică în această regiune. Cele trei cutremure cu magnitudini de 4.9 ML, respectiv 5.2 şi 5.7 ML au fost resimţite cu intensităţile V-VI pe scara Mercalli în zona epicentrală şi au produs avarii minore şi moderate”, se arată în comunicatul INFP.

Energia degajată este egală cu cea a unei bombe nucleare

Înginerii în fizica pământului mai susțin că la fiecare cutremur, energia eliberată este convertită în unde seismice ce se propagă la suprafața Pământului.

De asemenea, specialiștii vorbesc despre explozii în straturile de adâncime a pământului, atunci când are loc un cutremur, efect care poate fi asemuit cu detonarea unei bombe nucleare.

”Un cutremur cu anumită magnitudine poate fi echivalent cu explozia subterană a unei anumite cantități de trinitrotoluen (TNT) sau a unei bombe nucleare. Energia unui cutremur se poate calcula folosind megatone de TNT ca unitate de energie. Bomba atomică de la Hiroshima a eliberat o cantitate de energie similară unui cutremur de magnitudine Mw=6”, au mai precizat specialiştii”, se mai arată în comunicatul INFP.