Evenimentul Zilei > Politica > MII de cupluri ar putea primi FINANȚARE. Care este VÂRSTA până la care se încadrează pentru a PRIMI bani
MII de cupluri ar putea primi FINANȚARE. Care este VÂRSTA până la care se încadrează pentru a PRIMI bani

MII de cupluri ar putea primi FINANȚARE. Care este VÂRSTA până la care se încadrează pentru a PRIMI bani

Pe fondul unui declin demografic accentuat, un deputat propune decontarea totală a procedurilor de fertilizare in vitro.

Vicepreşedintele Comisiei pentru sănătate din Camera Deputaţilor, Florin Stamatian, a declarat, duminică, în Cluj-Napoca, într-o conferință de presă, că foarte multe cupluri care vor să aibă copii apelează la credite pentru a face aceste intervenții având în vedere că, per total, costurile se ridică la 12 000 de lei. În prezent, prin programul derulat de Ministerul Sănătăţii, se decontează doar o procedură şi numai costurile manoperei propriu-zise, nefiind asigurate şi costurile medicaţiei, care este de asemenea scumpă. „Cer să se instituie două proceduri gratuite prin Casa de Asigurări de Sănătate la care să poată să aibă acces cuplurile care au nevoie de această manoperă. În general, în România sunt cam 4.000 de manopere de fertilizare pe an. Ştiu oameni care, pentru a face procedura, au apelat la credite, ca să încerce să îşi întregească familia. Discutăm aceasta şi pentru că se tot vorbeşte de sporul natural al populaţiei, care dacă nu îl sprijini cu nimic… (…) În acest moment există un program al Ministerului Sănătăţii care plăteşte numai manopera, nu şi medicaţia. Dacă s-ar introduce şi medicaţia în gratuitate ar fi 12.000 o procedură", a declarat Florin  Stamatian, citat de Agerpres.
PNL a depus şi un amendament la Legea bugetului, care a fost respins. De asemenea, în Parlament există şi două proiecte de lege care ar urma să intre în dezbatere.  Vârsta limită până la care o femeie care îndeplineşte criteriile de eligibilitate poate beneficia de procedura de fertilizare in vitro, prin programul Ministerului Sănătăţii, este de 40 de ani. 

În cursul anului 2018, Primăria Municipiului Bucureşti a derulat un proiect care a vizat acordarea a 13.800 de lei pentru cuplurile infertile, în vederea realizării procedurilor de fertilizare in vitro. 

Potrivit datelor Eurostat, România se află printre primele cinci state care înregistrează un declin demografic important