Prim-ministrul italian Giorgia Meloni este îndemnat să interzică grupurile neo-fasciste, după ce sute de bărbați au fost văzuți făcând saluturi fasciste în timpul mitingului de comemorare a victimelor din 1978 avea loc, duminică seara.
Ei participau la o comemorare anuală pentru trei activiști de extremă dreapta care au fost uciși în anii 1970, presupus de militanți de extremă stânga.
Un videoclip distribuit pe rețelele sociale a adus evenimentul în centrul atenție
În aceast videoclip, se pot vedea rânduri de bărbați îmbrăcați în negru care își întind brațele drepte.
Se mai aude și strigătul „Prezent!”, ca răspuns la strigătul de luptă „Pentru toți camarazii căzuți!” - un slogan tipic pentru extrema dreaptă italiană.
Mitingul din Roma are loc în fiecare an pentru o comemorare a crimelor din 1978
Mitingul are loc în fiecare an pentru a comemora uciderea, în 1978, a trei activiști adolescenți din aripa de tineret a Mișcării Sociale Italiene (MSI), de extremă dreapta.
Doi au fost împușcați mortal de presupusi militanți de extremă stânga în fața sediului MSI de pe Via Acca Larentia din Roma, în timp ce al treilea a fost ucis de poliție în revoltele care au urmat împușcăturii.
Nimeni nu a fost vreodată urmărit penal pentru crimele comise, care au devenit cunoscute pe scară largă sub numele de „masacrul Acca Larentia”.
Scenele surprinse la mitingul de comemorare au fost condamnate de toate partidele politice
Elly Schlein, liderul Partidului Democrat (PD) de centru-stânga, a declarat că imaginile de la miting „arată ca în 1924", referindu-se la era liderului fascist Benito Mussolini și la milițiile sale în cămăși negre.
„Ceea ce s-a întâmplat este inacceptabil.” Grupurile neo-fasciste trebuie dizolvate, așa cum prevede constituția," a adăugat doamna Schlein.
Mitingul de comemorare a fost o „rușine inacceptabilă într-o democrație europeană”
Liderul partidului centrist Azione, Carlo Calenda, a declarat că comemorarea de la Acca Larentia a fost o „rușine inacceptabilă într-o democrație europeană.”
Vicepremierul Antonio Tajani, liderul partidului de centru-dreapta Forza Italia, a declarat că orice celebrare a dictaturii ar trebui condamnată și a adăugat că „există o lege care stipulează că nu poți face o apologie a fascismului în țara noastră”.
Chiar și unii membri ai partidului Frații Italiei (FdI) - care își are rădăcinile politice în MSI - au criticat scenele. Giovanni Donzelli a declarat că FdI nu avea „nimic de-a face cu ceea ce s-a întâmplat” și că cei care au participat la eveniment erau „200 de idioți pe care stânga îi va folosi pentru a ne judeca”.
Cu toate acestea, prim-ministrul Giorgia Meloni, care este și liderul FdI, a tăcut până acum în privința acestui subiect.
Meloni a comemorat și ea, în trecut crimele din 1978
Meloni a comemorat în trecut uciderile din 1978. În 2021, ea a postat un omagiu pe Facebook pentru cei trei activiști uciși, spunând că uciderile au fost „o tragedie în care nu a fost găsit niciun vinovat” și numindu-le „o rană care nu s-a vindecat niciodată”.
Ambivalența ei provine din propriul său fundal politic. La 19 de ani, Meloni le-a spus jurnaliștilor că îl considera pe liderul fascist italian din timpul războiului, Benito Mussolini, „un politician bun”. A intrat în politica italiană ca membru al MSI.
În ultimii ani, ea a încercat să se repoziționeze ca fiind mai moderată, respingând eticheta de „extremă dreapta” și declarând că partidul ei a „consignat fascismul în istorie.”
Meloni, simbol controversat pe logo-ul partidului
Meloni a câștigat aproximativ 26% din voturi la alegerile din septembrie 2022 din Italia.
Dar criticii subliniază faptul că logo-ul partidului are încă flacăra tricoloră - un simbol al neo-fascismului - și vor vedea în tăcerea ei asupra scenelor de la Acca Larentia un semn de aprobat pentru partea mai extremistă a bazei sale de susținători.
Evenimentele de acest tip nu sunt neobișnuite în Italia
Imaginile de la comemorarea Acca Larentia au devenit virale după ce au fost distribuite de corespondentul La Repubblica, Paolo Berizzi, dar evenimentele de acest tip nu sunt neobișnuite în Italia.
În fiecare an, sute de susținători ai lui Mussolini se adună în orașul său natal, Predappio, și organizează mitinguri comemorative care includ sloganuri și gesturi din perioada fascistă.
Astfel de evenimente provoacă controverse în mod regulat, partidele de opoziție cerând poliției să investigheze, conform bbc.com.
Cu toate acestea, spre deosebire de Germania, unde utilizarea simbolurilor extremiste de dreapta este interzisă, Italia nu are o lege care să interzică utilizarea imaginilor sau gesturilor fasciste. Există clădiri și monumente în toată Italia care poartă numele lui Mussolini.