Mihail Gorbaciov, ultimul lider al Uniunii Sovietice, în mandatul căruia s-a încheiat Războiul Rece, va fi înmormântat sâmbătă la Moscova, la patru zile după ce a murit la vârsta de 91 de ani. Viktor Orbán a mers sâmbătă la Moscova pentru a aduce un omagiu la funeraliile fostului lider sovietic. Mai mult, mii de oameni stau la rând pentru a trece pe lângă sicriul lui Gorbaciov.
UPDATE:
Mii de oameni din Rusia i-au adus un omagiu lui Mihail Gorbaciov, ultimul lider sovietic care a pus capăt în mod pașnic Războiului Rece potrivit BBC.
Mulți oameni au stat la coadă ore în șir pentru a trece pe lângă sicriul lui Mihail Gorbaciov așezat într-o sală istorică în care au fost înmormântați liderii sovietici anteriori. Totuși, omul care nu a putut opri destrămarea URSS nu a avut parte de funeralii de stat.
Președintele Vladimir Putin, care a numit sfârșitul URSS ca fiind „cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului", nu participă la ceremonii. Explicația oficială a Kremlinului a fost că programul lui Putin este prea încărcat.
În sala în care este depus sicriul se aude o muzică sumbră, iar un portret uriaș alb-negru al lui Gorbaciov atârna de balconul clădirii.
Fostul președinte este depus într-un sicriu deschis, flancat de garda de onoare. Fiica sa și alți membri ai familiei se află în apropiere, în timp ce oamenii depun flori.
În același loc au fost înmormântați și predecesorii lui Gorbaciov, lideri sovietici precum Lenin, Stalin și Brejnev.
Mihail Gorbaciov a murit marți, la vârsta de 91 de ani.
(sursa: Mediafax)
UPDATE:
Premierul ungar Viktor Orbán a mers sâmbătă la Moscova pentru a aduce un omagiu la funeraliile fostului lider sovietic Mihail Gorbaciov.
Înmormântarea va fi precedată de o ceremonie publică în sala de coloane a Casei Sindicatelor din Moscova.
Din delegația ungară vor face parte politicianul Fidesz Tamás Deutsch, istoricul Mária Schmidt, directorul politic Balázs Orbán și avocatul și politicianul Imre Kónya, conform MTI, notează Mediafax.
Știre inițială:
Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a anunțat că nu va participa la înmormântare din cauza programului său de lucru, potrivit unui comunicat al Kremlinului.
Dar presa speculează că, de fapt, Putin boicotează intenționat funeraliile lui Mihail Gorbaciov din cauza contribuției acestuia la destrămarea Uniunii Sovietice, pe care actualul președinte a numit-o, la un moment dat, „cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului”.
Glaznost și Perestroika
Mihail Gorbaciov a preluat puterea în URSS în 1985, devenind secretar general al PCUS și introducând reforme îndrăznețe, cunoscute sub denumirile de „glaznost” (transparență) și „perestroika” (reconstrucție) și deschizând URSS către lume. Totuși, politicile sale de reformare a comunismului nu au putut să prevină prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991, iar mulți ruși îl acuză pentru anii tulburi care au urmat.
În afara Rusiei, însă, Gorbaciov el a fost respectat, secretarul general al ONU, António Guterres, afirmând că „a schimbat cursul istoriei”, iar președintele american Joe Biden numindu-l „un lider rar”.
Programul funeraliilor
Fundația Gorbaciov a anunțat că ceremonia de înmormântare va începe la ora locală 10:00 (07:00 GMT), oră de la care oamenii vor putea să-i aducă un ultimul omagiu lui Mihail Gorbaciov.
Trupul neînsuflețit al ultimului lider sovietic va fi depus la Sala Coloanelor a Casei Sindicatelor din Moscova, rezervată personalităţilor ilustre. Acolo au fost depuși, pentru funeralii, și câțiva dintre predecesorii săi sovietici, printre care Vladimir Ilici Lenin, Iosif Visarionovici Stalin și Leonid Brejnev.
Mai târziu, în cursul zilei de sâmbătă, Mihai Gorbaciov va fi înmormântat în cel mai mare cimitir al Moscovei, Novodevici, locul de odihnă al multor ruși proeminenți. El va fi îngropat alături de soția sa, Raisa, care a murit de leucemie în 1999.
Putin: „A avut un impact uriaș asupra istoriei”
Președintele Vladimir Putin a transmis „cele mai profunde condoleanțe” și a spus că Mihail Gorbaciov a avut „un impact uriaș în cursul istoriei”. „A înțeles în mod profund că sunt necesare reforme, s-a străduit să ofere propriile soluții la problemele urgente”, a mai spus liderul rus. De asemenea, el a depus, în cadru privat, flori la sicriul lui Mihail Gorbaciov, în cursul zilei de joi.
Dar ceremonia de sâmbătă nu va avea, cu toate acestea, caracterul unor funeralii de stat, ceea ce este un semn că actuala conducere a Kremlinului are puțin interes să onoreze moștenirea lui Mihail Gorbaciov, potrivit lui Steve Rosenberg de la BBC Moscova.
Iar faptul că Putin și Gorbaciov au avut o relație tensionată este de notorietate. Ultima lor întâlnire ar fi avut loc rtocmai în 2006. Iar recent, Mihail Gorbaciov s-a declarat nemulțumit de invadarea Ucrainei de către Rusia, chiar dacă a susținut anexarea peninsulei Crimeea a Ucrainei în 2014.