Mihai TĂNĂSESCU, fostul ministru al Finanţelor, rămâne cu SECHESTRU DIICOT pe TOATE bunurile în dosarul Rompetrol II

Mihai TĂNĂSESCU, fostul ministru al Finanţelor, rămâne cu SECHESTRU DIICOT pe TOATE bunurile în dosarul Rompetrol II

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins contestaţia depusă de Mihai Tănăsescu, fostul ministru al Finanţelor, prin care a solicitat ridicarea sechestrului DIICOT de pe bunurile sale. Tănăsescu este urmărit penal în dosarul Rompetrol II, unde este acuzat de abuz în serviciu, complicitate la delapidare şi constituirea unui grup infracţional organizat.

Începerea urmăririi penale a fostului ministru a început pe 17 iunie, în acest dosar fiind implicaţi şi Dan Ioan Popescu, Sebastian Vlădescu şi Gheorghe Pogea. Atunci a fost pus şi sechestru asupra bunurilor mobile şi imobile ale acestora.

Procurorii au pus iniţial sub acuzare 14 persoane în acest dosar, printre care se află şi Sorin Marin, acţionar în compania Rompetrol şi fost partener de afaceri cu Dinu Patriciu. Toţi cei implicaţi au fost acuzaţi de constituirea unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu, înşelăciune, delapidare, evaziune fiscală, spălare de bani, manipularea pieţei de capital prin tranzacţii sau ordine de tranzacţionare, transmite Agerpres

Klaus Iohannis a aprobat cererile de urmările penală pentru patru foşti miniştri. Este vorba despre Mihai Tănăsescu, fostul ministru al Finanţelor, Dan Ioan Popescu, fostul ministru al Economiei, Sebastian Vlădescu, fost ministru al Finanţelor şi Gheorghe Pogea, fost ministru al Finanţelor. 

Anchetatorii susţin că Dinu Patriciu şi Sorin Marin, împreună cu cetăţenii americani George Philip Stephenson şi Colin Richard Hart, au format un grup infracţional prin care s-au dus în eraore autorităţile române cu privire la câteva contracte de privatizare. 

Potrivit Agerpres, la acest grup au aderat ulterior Florin Eric Chiș (cu dublă cetățenie română și israeliană), Alexandru Nicolcioiu, Adrian Volintiru, precum și persoane de decizie din cadrul Fondului Proprietății de Stat sau din cadrul Guvernului, care, prin exercitarea cu rea-credință sau defectuoasă a atribuțiilor de serviciu, au favorizat atingerea scopurilor acestui grup.

Acestă grupare infracţională urmărea delapidarea sumelor de bani care erau cuvenite statului român. Obligaţiile fiscale erau, de cele mai multe ori, neplătite, sursele impozabile erau ascunse, toţi aceşti bani fiind folosiţi de inculpaţi în scop personal. 

Această activitate a culminat cu inițierea, promovarea și adoptarea de către Guvernul Adrian Năstase a OUG 118/2003 prin care SC Rompetrol Rafinare a fost "iertat" de plata sumei de 21.776.998.718.567 lei, aproximativ 603 milioane de dolari, ce reprezentau obligații bugetare restante, sumă pe care însă membrii grupului au folosit-o în interesele proprii sau în interesele societăților din grupul Rompetrol.

Potrivit unor declaraţii transmise de DIICOT, Mihai Tănăsescu şi Dan Ioan Popescu "și-au exercitat cu rea-credință atribuțiile de serviciu, în urma unei înțelegeri cu Dan Costache Patriciu, George Philip Stephenson și Alexandru Nicolcioiu, în sensul inițierii și promovării OUG 118/2003 prin care datoriile bugetare restante ale SC Rompetrol Rafinare SA, la data de 30.09.2003, în cuantum de aproximativ 603.000.000 dolari, au fost convertite în obligațiuni subscrise de către Ministerul Finanțelor Publice".

Ne puteți urmări și pe Google News