Mihai Popșoi, ministrul de Externe al Republicii Moldova, va merge în Germania, la Berlin într-o vizită de lucru. Marți, 9 aprilie, șeful Diplomației din Basarabia se va întâlni cu ministrului de externe al Germaniei, Annalena Baerbock, din partea căruia a primit invitația.
Demnitarii din cele două țări vor aborda subiecte care vizează situația din regiune, oportunitățile de consolidare a relațiilor bilaterale, dar și sprijinul Germaniei acordat Republicii Moldova în parcursul european.
Mihai Popșoi, vizită de lucru în Germania
Împreună cu șefa diplomației germane ministrul Popșoi va susține o conferință de presă.
De asemenea, oficialul moldovean se va întâlni cu președintele comisiei pentru afaceri europene, Anton Hofreiter, președintele comisiei politicii externe, Michael Roth, președintele grupului parlamentar de prietenie Moldova-Bulgaria-România, Bernhard Herrmann, dar și cu membrii comisiilor respective din Bundestag, după cum notează gazetadechisinau.md.
În altă ordine de idei, cu o poziție geostrategică extrem de importantă, mai ales în această perioadă, Republica Moldova poate juca un rol crucial. Spune un fost lider al Pentagonului. Care a prezentat scenariul în care Ucraina este învinsă în război de Rusia.
Rol fundamental jucat de Republica Moldova
Stephen Brian, cel care a ocupat funcția de secretar adjunct al Apărării SUA, a scris un articol pentru publicația Asia Times. În care a vorbit despre mai multe scenarii legate de războiul din Ucraina.
După cum a avertizat americanul, cel mai rău scenariu ar arăta astfel. Teritoriile Ucrainei ar putea fi împărțite între Polonia și Rusia, cu păstrarea în centru a unui mic stat tampon. Care va fi condus, conform unor supoziții, de un regim subordonat Moscovei, ceea ce va face extrem de vulnerabilă poziția țărilor NATO.
În acest caz, Republica Moldova capătă automat o însemnătate strategică deosebită. Brian analizează soarta acestui stat prin prisma unui oarecare „Plan B”, conform căruia teritoriul republicii poate fi folosit drept avanpost pentru o posibilă presiune asupra Odessei și Crimeii. Punerea în practică a unei astfel de inițiative presupune însă și o serie de dificultăți.