Mihai Eminescu, omagiat în Ungaria prin e-mailuri

Mihai Eminescu, omagiat în Ungaria prin e-mailuri

Institutul Cultural Român va trimite peste 500 de e-mailuri cu poezia "Dintre sute de catarge", atât în română, cât şi tradusă în maghiară.

Peste 500 de persoane din Ungaria vor primi, sâmbătă, cu ocazia împlinirii a 161 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu, mailuri cu poezia "Dintre sute de catarge", atât în limba română, cât şi tradusă în limba maghiară, în versiunile a patru cunoscuţi poeţi din Ungaria. Iniţiativa aparţine Institutului Cultural Român (ICR) din Budapesta.

Patru poeţi cunoscuţi

Potrivit reprezentanţilor ICR Budapesta, versurile marelui poet român au fost traduse în limba maghiară de patru poeţi foarte apreciaţi în ţara vecină: Sándor Kányádi, Zoltán Jékely, Sándor Kacsó şi Zoltán Franyó.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Peste 500 de mesaje vor fi trimise în ziua aniversară de 15 ianuarie pe listele publicului de la Budapesta şi Seghedin. Acest e-mail aniversar va conţine poemul «Dintre sute de catarge», în limba română, alături de patru dintre cele mai importante tălmăciri în limba maghiară, în traducerea poeţilor Sándor Kányádi, Zoltán Jékely, Sándor Kacsó şi Zoltán Franyó", a declarat Brînduşa Armanca, directoarea ICR Budapesta.

Cei 500 de destinatari ai mailurilor cu mesajul "Un poem eminescian în patru tălmăciri" fac parte din rândul cetăţenilor maghiari interesaţi de cultura română şi implicit de activităţile organizate de ICR la Budapesta şi Seghedin.

Tradiţie de cinci ani

Brînduşa Armanca a avut ideea lansării în virtual a poetului naţional al românilor în urmă cu cinci ani. În anii care au trecut, sute de maghiari au făcut cunoştinţă cu alte poezii din creaţia eminesciană, printre care se numără poemele "Şi dacă..." sau "Glossă".

La originea acestei acţiuni inedite a stat faptul că repre zentanţii ICR Budapesta au căutat o cale modernă de promovare şi de familiarizare a publicului cu personalitatea poetului Mihai Eminescu, din dorinţa de a-l aduce în contemporaneitate.

Anul acesta, reprezentanţii ICR Budapesta au vrut să scoată în evidenţă interesul şi provocarea ridicate de poemul eminescian pentru literaţii maghiari.

Aşa au rezultat cele patru traduceri care aparţin unor personalităţi culturale maghiare ce activează atât în domeniul literaturii, cât şi în cel al traducerilor.

15 IANUARIE ÎN ŢARĂ

Spectacole omagiale la Timişoara şi Bucureşti

TIMIŞOARA. Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi Români din Timişoara organizează sâmbătă, de la ora 19.00, la Casa Studenţilor, un concert de muzică folk dedicat lui Mihai Eminescu. Intrarea e liberă, iar publicul poate face donaţii în scopuri caritabile, potrivit organizatorilor. Vedetele evenimentului sunt Dinu Olăraşu, fost membru al Cenaclului Flacăra în perioada 1984-1985, şi Vasile Mardare, un timişorean care a debutat în anul 1991 la Cenaclul “Totuşi iubirea". Tot sâmbătă, de la ora 20.00, la Scârţ Loc Lejer, poetul naţional va fi celebrat pe muzica trupei The Doors. Astfel, Daniel Silvian Petre şi Emil Kindlein (în rolurile lui Mihai Eminescu şi Jim Morrison şi vice versa, potrivit organizatorului), vor susţine un concert sub genericul "Mai am un singur Doors".

BUCUREŞTI. La Centrul Naţional de Artă “Tinerimea Română" (aflat vizavi de Teatrul Bulandra – Sala Izvor), va avea loc un alt spectacol omagial, “Vis de poet".

Evenimentul începe la ora 11.00 şi va cuprinde recitaluri din opera poetului Mihai Eminescu susţinute de actorii Mihai-Gruia Sandu, Axel Moustache, Veronica Stoian şi Nadia Dimitriu şi de Corul de Cameră Preludiu, condus de maestrul Voicu Enăchescu. De la ora 12.45, va fi vernisată expoziţia “Vis de poet", cu imagini inedite din spectacol, realizate de fotograful Daniel Faluvegi.