Mihai Daraban, președintele CCIR: La export trebuie să mizăm pe servicii! Branduri n-avem prea multe
- Felix Mihai Badea
- 1 septembrie 2017, 00:00
Președintele Camerei de Comerț și Industrie a Românie, care a fost gazdă, ieri, pentru Reuniunea Anuală a Diplomației, a explicat în fața zecilor de ambasadori români că din cei 630.439 de agenți economici, doar 1.034 de firme sunt societăți cu capital 100% de stat.
Pe lângă ele mai sunt 221 la care statul deține o participație mai mare de 50%. „Există o cutumă din partea corpului diplomatic de a da foarte multă atenție societăților de stat din România. Vreau să înțelegem cu toții că probabil ceea ce contează mai mult este persoana juridică română, și mai puțin forma de proprietate și acționariatul”, a spus Mihai Daraban.
Șeful CCIR a explicat că, deși este „în mod clar cel mai vehement susținător al capitalului autohton”, totuși trebuie „să conștientizăm cu toții rolul capitalului străin în România. Iată că (...) avem 21.889 de exportatori în România, înregistrați la Ministerul Comerțului, dar primii 100 fac 49,9% din exportul României, iar în primii 100 găsiți 6 entități românești, șase societăți. (...) Deci, cam aceasta este situația, o vrem sau nu. Cum peste aceste date vin și statisticile Eurostat, care ne plasează pe ultimul loc în UE la inovare și cercetare, ne explicăm așadar, de ce nu existăm cu produse ale noastre în zonele overseas”.
Mihai Daraban a arătat și pe ce ar trebui să ne axăm pe piețele internaționale. „Cred că trebuie să ne axăm în ceea ce înseamnă comerț exterior pe servicii. Pe posibilitatea de a găsi câmpuri de lucru, șantiere, proiecte de anvergură, și mai puțin pe sfera vânzării de produse românești, care din păcate nu sunt!”