Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > MIHAI COSMA: Venit, cântat, câştigat
MIHAI COSMA: Venit, cântat, câştigat

MIHAI COSMA: Venit, cântat, câştigat

Duminică seara s-a încheiat, la Operă, prima ediţie a Concursului Internaţional de Canto „Maeştrii artei lirice”.

Gândit pentru a omagia marile personalităţi ale artei cântului din ţara noastră şi totodată pentru a lansa în circuitul scenic valori încă nedescoperite din rândurile tinerei generaţii, concursul a beneficiat de un juriu numeros – garanţie a corectitudinii mediilor finale, prezidat de cântăreţul, regizorul şi profesorul Ionel Pantea. Această primă ediţie a fost dedicată comemorării a 10 ani de la trecerea în nefiinţă a sopranei Magda Ianculescu, artistă de faimă europeană, celebră poate mai ales pentru maniera inegalabilă în care interpreta rolul Rosinei din „Bărbierul din Sevilla”, într-o distribuţie „de aur”, alături de Nicolae Herlea şi Valentin Teodorian.

La concurs au participat 28 de concurenţi cu vârste cuprinse între 20 şi 32 de ani, proveniţi majoritatea din Bucureşti, dar şi din Cluj, Iaşi, Oradea, Chişinău şi Vilnius (Lituania). Repertoriul a fost parţial impus, candidaţii trebuind să opteze pentru arii din operele în care a evoluat, de-a lungul timpului, Magda Ianculescu. În total ei au pregătit 7 piese, cântate pe parcursul a trei etape deosebit de disputate, datorită nivelului bun al candidaţilor.

După o finală foarte strânsă, în urma căreia unii dintre premianţi au fost despărţiţi de doar câteva sutimi, a urmat Gala laureaţilor, susţinută (la fel ca şi ultima etapă) cu concursul Orchestrei Operei, dirijată de Victor Dumănescu.

S-au detaşat soprana Anita Hartig, absolventă a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj (Premiul I), mezzo-soprana Antonela Bârnat, absolventă a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti (Premiul II) şi baritonul Mihail Dogotari, din Republica Moldova, student în anul IV la aceeaşi universitate (prof. Eleonora Enăchescu).

Evenimentul a beneficiat de un interes deosebit din partea publicului, venit să-i încurajeze pe finalişti, care au cântat în general foarte bine arii celebre şi deloc uşoare, spre bucuria spectatorilor.


Anita Hartig