MIHAI COSMA: Eminescu, Beethoven si Planetele

MIHAI COSMA: Eminescu, Beethoven si Planetele

Ultimele zile ale lunii iunie au adus si ultimele acorduri simfonice in sala Ateneului Roman.

Stagiunea 2006/’07 s-a incheiat cu un concert ce a reunit muzica unuia dintre cei mai pretuiti compozitori romani ai zilelor noastre (Pascal Bentoiu), arta unuia dintre cei mai mari pianisti din Romania (Valentin Gheorghiu) si una dintre cele mai apreciate partituri britanice, care domina topul programarilor in concerte - „Planetele”, de Gustav Holst.

Inspirata din „Scrisoarea a III-a”, „Eminesciana” (1976) maestrului Bentoiu este cea de-a treia sa lucrare in care preia ca sursa lirica marelui nostru poet, dupa „Luceafarul” si dupa „Sonete”. Este un „Concert pentru orchestra” in care autorul plasmuieste in imagini sonore (pe parcursul unui discurs quasi-simfonic) tematica din sectiunea istorica a celebrului poem eminescian.

Cel mai apreciat moment al serii a fost, fara indoiala, „Fantezia pentru pian, cor si orchestra”, de Beethoven, o lucrare care, dincolo de prezentarea unei teme ce avea sa devina celebra mai tarziu, cand a fost reluata in „Oda bucuriei”, a oferit publicului prilejul sa se intalneasca cu cel mai iubit pianist roman.

Evolutia lui Valentin Gheorghiu a fost insotita de aplauze entuziaste si nesfarsite, fiind evidenta legatura sufleteasca dintre marele pianist si publicul de la Ateneu, care l-a primit cu caldura, cu bucurie si cu recunostinta. In incheiere a rasunat suita „Planetele”, lucrare simfonica compusa de englezul Gustav Holst in timpul Primului Razboi Mondial.

Inspirata din astronomie si astrologie, aceasta muzica, grupata in 7 parti (lipsesc dintre planete Terra si Pluto), pare a fi pe placul celor multi, beneficiind de o popularitate potentata de simplitatea melodica, de forta sonora, de ritmurile pregnante, de exprimarea nesofisticata.

Dirijorul Cristian Mandeal a condus inspirat si autoritar intreg concertul, remarcandu-se si de aceasta data prin larga sa disponibilitate stilistica si prin puterea de concentrare si de adaptare la o muzica atat de variata si de diferit arcuita ca aceea din ultimul concert al Filarmonicii.

Ne puteți urmări și pe Google News