Editura Evenimentul si Capital

Mihai Chițac, perceput ca un slujitor al Puterii | Serial EVZ - "Miniştrii de interne"

Autor: | | 0 Comentarii | 1233 Vizualizari

Gratulat cu funcția de ministru al milițienilor, după ce reprimase manifestația de la Timișoara, n-a fost iubit de polițiști.

În data de 28 decembrie 1989, generalul-locotenent Mihai Chițac a fost numit în funcția de ministru de Interne în Guvernul Petre Roman (1), prin decretul preşedintelui Consiliului Frontului Salvării Naţionale (CFSN), Ion Iliescu, şi a fost înaintat la gradul de generalcolonel (cu trei stele).

Deși a executat ordinele lui Ion Iliescu, a fost destituit pentru „măsurile deficitare”

Sub șase luni de zile a durat mandatul său la Interne, el fiind destituit din funcție în ziua de 14 iunie 1990, când în clădirea Guvernului, un trio politic format din Ion Iliescu - președintele de atunci al României, Petre Roman - primul-ministru, Doru Viorel Ursu, prin vocea secretarului general al Guvernului (care a citit decretul de eliberare din funcție), i-a adus la cunoștință că a fost pus pe liber, locul său fiind luat de Doru Viorel Ursu.

„Amploarea pe care au luat-o violențele în ziua de 13 iunie 1990 a fost posibilă datorită slăbiciunii și chiar inacțiunii forțelor de poliție, dovedite de altfel și în ocazii anterioare în perioada guvernului provizoriu. (...) Măsurile luate de poliție, sub aspect organizatoric, au fost deficitare, ceea ce a condus la demiterea ministrului de Interne și a inspectorului șef al Poliției Capitalei”, se nota în documentul „Concluzii preliminare” emis de comisia parlamentară de anchetă privind evenimentele din timpul mineriadei 13-15 iunie 1990.

S-a răzbunat, cu întârziere, pe Ion Iliescu

Pentru ce s-a întâmplat atunci, dar mai ales pentru cazul Timișoara, Mihai Chițac s-a răzbunat pe Ion Iliescu, predând generalului de justiție Dan Voinea - cel care ancheta cazul Mineriadei din 13-15 iunie 1990 - un document strict secret care proba că întreaga represiune armată a manifestanților a fost executată din ordinul verbal al președintelui de atunci al României, Ion Iliescu, care ordin a fost aprobat tot verbal și de premierul vremii, Petre Roman. Cel puțin așa reiese din declarația președintelui Asociației 21 Decembrie, Teodor Doru Mărieș, făcută în emisiunea „Lumini și umbre”, realizată de jurnalistul Dan Andronic, pentru postul B 1 TV. „Chițac l-a adus și l-a predat generalului Voinea după 16. El a venit cu originalul (…) Așa a considerat Mihai Chițac să se revanșeze probabil față de crimele de la Timișoara. Cel puțin. Pentru că el a fost condamnat în dosarul de la Timişoara alături de Stănculescu. Poate că s-a revanșat. Poate s-a răzbunat pentru că el a fost schimbat pe data de 14 din funcția de ministru de Interne și lumea nu prea știe”. Mărieș a lăsat de înțeles că Mihai Chițac nu ar fi executat chiar tot ce au vrut politicienii din iunie 1990 și că, de fapt, acesta ar fi fost motivul înlocuirii sale cu Doru Viorel Ursu.

În timpul mandatului său de ministru, în zona Ministerului de Interne au fost lansate, din elicopter, 2.200 de fiole lacrimogene, în seara de 13 iunie 1990. A doua zi, Chițac a fost înlocuit.

Conduita lui Chițac din timpul evenimentelor din decembrie 1989 și al mineriadei din 13-15 iunie 1990, precum şi apropierea lui faţă de Iliescu şi Frontul Salvării Naţionale au fost ironizate de intelectualitatea românească, nemulţumită de victoria în alegerile din 20 mai 1990. Așa se face că timp de mai multe săptămâni, manifestanții din Piața Universității au cerut condamnarea lui și au scandat lozinci precum: „Chițac, Chițac, Să fie ras în cap, Să poarte pijama, Cu trandafiri pe ea!(N..R. - simbolul FSN)”.

Părăsit de politicienii pe care i-a slujit

SOCANT! IUBITA unui jucator, BATUTA pe stadion! Primele IMAGINI

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI