Mihaela Radulescu si Paulo Coelho, in top

Mihaela Radulescu si Paulo Coelho, in top

Daca unul dintre cele mai bune romane este ultimul "Orbitor", cele mai vandute titluri raman "Despre lucrurile simple" si "Vrajitoarea din Portobello".

Primul lucru care se remarca din topurile editurilor cu vanzarile de carte pe 2007 este faptul ca autorii autohtoni sunt mai cautati decat cei straini. Astfel, cartea vedetei de televiziune Mihaela Radulescu a capatat un avans substantial in vanzari fata de celelalte titluri noi pentru ca a fost lansata in luna mai, iar Editura Polirom declara in jur de 50.000 de exemplare vandute.

In top urmeaza cel mai recent roman al lui Paulo Coelho, „Vrajitoarea din Portobello“, cu 26.400 de exem­plare vandute de Huma­nitas, iar un lucru imbucurator este ca pe locul al treilea in vanzari se afla, cu 22.000 de exemplare cumparate, cartea „Ma numesc Rosu“, a lui Orhan Pamuk, laureatul Nobel pentru literatura pe 2006. De asemenea, „Istoria uratului“, de Umberto Eco, aparuta la Edi­tura Rao, a fost una dintre cele mai ravnite carti la Targul Gau­deamus.

Cartarescu, pe doua liste

Ne puteți urmări și pe Google News

Criticii au bineinteles optiuni cu totul diferite decat cele de­clarate de librari in topurile vanzarilor. Mircea Cartarescu este singurul care se afla pe ambele liste: pe langa faptul ca este foarte apreciata de specialisti, „Orbitor 3“ s-a vandut, in sase luni, in 14.500 de exemplare.

Printre cele mai bune carti ale anului 2007 specialistii au mai mentionat: „Cartea Psalmilor“, de Serban Foarta (Brumar), „Lu­mi­nare“, de Ioan Lacusta (Polirom), „Cronologia Bucurestilor“, de Gheorghe Parusi (Compania), „Noaptea lui Iuda“, de Dan Stanca (Humanitas).

Unul dintre cei mai cautati autori romani ramane regretatul Octavian Paler.

Volumul „Convorbiri cu Octa­vian Paler“, de Daniel-Cri­stea Enache, s-a vandut in peste 20.000 de exemplare, iar „Viata pe un peron“ in 15.000 de exem­plare, potrivit Editurii Corint.

Desi lansate tarziu, una la inceputul si alta la sfarsitul lunii decembrie, „Harry Potter si tali­s­manele mortii“ (Egmont) are peste 19.900 de exemplare vandute, iar intreg tirajul de 5.000 de exemplare de la „Ver­setele satanice“ (Polirom) s-a cumparat in doar cateva zile.

Dintre cartile scolare, atlasul geografic al lui Octavian Mandrut s-a dat in 23.000 exemplare.

CELE MAI BUNE

De la „Orbitor“ la „Noaptea lui Iuda“

1. „Orbitor. Aripa dreapta“. „Suntem fiinte cu metamorfoza, deja construite pentru mantuire“, este sensul final ce transpare din travaliul lui Cartarescu, dus la bun sfarsit prin aparitia de la Humanitas.

2. „Asediul Vienei“. Romanul lui Horia Ursu, aparut la Editura Cartea Romaneasca, este expre­sia unei noi scriituri, cea a unui realism din Europa Centrala.

3. „Noaptea lui Iuda“. „Punand in miscare enorme combustii de tip dostoievskian, prozatorul isi pastreaza suflul dupa mai bine de zece carti“, spune Tania Radu despre romanul lui Dan Stanca aparut la Humanitas.

4. „Luminare“. Romanul scris de Ioan Lacusta apare la Polirom si spune povestea ratarii unui om de-a lungul deceniilor.

5. „Sint o baba comunista!“. Romanul de la Polirom continua „experimentul de mentalitate“ inceput de Dan Lungu cu „Raiul gainilor“.

CELE MAI VANDUTE

Se cauta Orhan Pamuk

1. „Despre lucrurile simple“, Mihaela Radulescu, publicistica, 50.000 de exemplare vandute din luna mai, Polirom; pret 22.95 lei

2. „Vrajitoarea din Portobello“, Paulo Coelho, roman, 26.400 de exemplare vandute din luna septembrie, Humanitas; pret 26.99 lei

3. „Atlas Geografic Scolar“, de Octavian Mandrut, 23.000 exemplare vandute din luna ianuarie, Corint (editie din 1997, reeditata), pret 19.00 lei

4. „Ma numesc Rosu“, Orhan Pamuk, roman, 22.000 de exemplare vandute din luna ianuarie, Curtea Veche (editie din 2006); pret 35.00 lei

5. „Convorbiri cu Octavian Paler“, de Daniel Cristea-Enache, memorialistica, peste 20.000 exemplare, din luna iunie, Corint; pret 30.00 lei

CRITICII EVZ VA RECOMANDA

Revelatia anului: Colectia „Despre“

" 2007, pentru mine, a insemnat intai de toate o suita de romane: „Orbitor. Aripa dreapta“, „Noaptea lui Iuda“, de Dan Stanca, „Asediul Vienei“, de Horia Ursu, „Luminare“, de Ioan Lacusta, „Darul Ioanei“, de Stelian Turlea, „Sunt o baba comunista!“, de Dan Lungu. La traduceri, „Infernul lui Dante“, tradus de Razvan Codrescu, si „Cartea psalmilor“, de Serban Foarta, alaturi de Zadie Smith, „Dinti albi“, si John Berendt, „Miezul noptii in gradina binelui si a raului“.

Revelatia anului: colectia „De­spre“ de la Humanitas, cu Noica („Despre lautarism“), Liiceanu („Despre ura“, „Despre seduc­tie“), Theodor Baconsky („Despre necunoscut“) si Horia-Roman Pa­ta­pievici („Despre idei si blocaje“).

La eseu, critica si istorie literara, m-au bucurat cartile lui Alexandru Cistelecan, Paul Cernat, Stefan Borbely, Antonio Patras, Alexandru Musina, Angelo Mitchievici, debutul Alexandrei Tomita cu dosarul protocronismului romanesc, Mircea Platon, „Cine ne scrie istoria“, volumul „T(z)ara noastra“ coordonat de Ruxandra Cesereanu, la ICR, si, in special, „Noica si miscarea legionara“, de Sorin Lavric.

Premii speciale as acorda celor doua volume Anton Golopentia (coordonate de Sanda Golopentia) - „Romanii de la Est de Bug“, si seriei „Tur-retur“, de Zoltan Rostas cu Sorin Stoica." (Dan C. Mihailescu)