Mieii bulgaresti in supermarketuri

Mieii bulgaresti in supermarketuri

Producatorii locali nu pot comercializa carne de oaie, astfel ca retailerii sunt nevoiti sa apeleze la importuri.

Romanii vor manca de Paste miei proveniti din import, care vor fi comercializati doar in marile lanturi de supermarketuri, a avertizat ieri directorul Patronatului Crescatorilor si Exportatorilor de Ovine (PACERO), Mihai Dumitriu.

Motivul: Autoritatea Veterinara (ANSVSA) nu va reusi sa finalizeze la timp procesul de identificare a animalelor, iar transportul ovinelor este interzis in lipsa elementelor de marcare, dupa cum avertiza si "Evenimentul zilei" in urma cu trei saptamani. 

Potrivit lui Dumitriu, unele lanturi de hipermarketuri au contactat deja producatorii din Bulgaria pentru a importa miei pentru piata romaneasca. "Vom avea miei din import de Paste. Marile lanturi de retail importa deja din Bulgaria carne de miel", a spus presedintele PACERO la forumul "Standarde europene pentru industria alimentara romaneasca", organizat de Mediafax.

Potrivit acestuia, romanii consuma in perioada Sarbatorilor de Paste circa 3,5 milioane de miei, iar pana acum, importurile reprezentau mai putin de 1%.

Retailerii negociaza carnea Lantul de hipermarketuri Metro va avea miei pe rafturi de Paste, ne-a declarat Delia Nica, directorul de comunicare al grupului. "Sursele de aprovizionare sunt surse autohtone autorizate sanitar-veterinar in conformitate cu normele in vigoare, precum si din import", a spus reprezentantul Metro, fara a preciza insa care sunt tarile de provenienta a carnii.

Cat despre pretul acestui produs, retailerul este inca in faza de negociere. Situatia este similara la Real, spun reprezentantii companiei, unde vor fi miei pe rafturi atat din import, cat si de la producatorii locali - daca autoritatile sanitare vor da liber la comercializare.

La Carrefour insa, mieii nu vor veni din import, ne-a declarat Andreea Mihai, directorul de marketing al companiei.  "Nu vom importa, in Romania exista doua abatoare care respecta standardele europene si  pe cele ale Carrefour. Acestea se aprovizioneaza de la fermele romanesti autorizate", a precizat Andreea Mihai.

Autoritatea a facut-o "de oaie" Mieii de productie interna ar putea lipsi anul acesta din rafturile magazinelor intrucat Autoritatea Veterinara a intarziat sa solicite Comisiei Europene derogarile necesare pentru identificarea ovinelor.

In noiembrie anul trecut, institutia condusa de Marian Avram a stopat procesul de crotaliere (montarea de cercei de identificare) aflat in derulare, astfel ca in acest moment mieii nu pot fi transportati la abatoare si centrele de taiere.

Presedintele ANSVSA a afirmat ca procesul de indentificare a fost reluat la jumatatea acestei luni, iar achizitionarea crotaliilor se va face prin licitatie pe 5 martie. Directorul Asociatiei Crescatorilor de Ovine a apreciat insa ca este prea tarziu pentru ca problema sa fie rezolvata pana de Paste.

Bulgarii s-au miscat mai repede si au cerut derogarea de la Comisia Europeana inca din luna octombrie a anului trecut, astfel ca acum pot aproviziona si piata romaneasca cu carne de ovine, cu toate ca au de trei ori mai putine oi fata de piata romaneasca.

ACUZATII

"Baietii destepti" din agricultura Presedintele Autoritatii Sanitar-Veterinare, Marian Avram, a declarat ieri ca anumiti membri ai patronatelor din domeniu ar face parte din categoria "baietilor destepti ai agriculturii".

Potrivit acestuia, asociatiile din domeniu contesta deciziile autoritatii nu pentru ca ar avea carente, ci pentru ca ii obliga sa intre in legalitate. Intrebat de presa care sunt "baietii destepti ai agriculturii", Avram a refuzat sa dea numele persoanelor incriminate.

Producatorii din agricultura s-au declarat revoltati, ieri, de refuzul ANSVSA de a suspenda un ordin care impune plata unor tarife pentru controlul si asistenta tehnica acordate de inspectorii autoritatii, pe motiv ca incalca regulile europene in domeniu. In replica, Avram a justificat existenta tarifelor prin necesitatea de a asigura salariile inspectorilor.

STANDARDE

Si laptele vine din import Si industria autohtona a laptelui va fi afectata de importuri, mai ales ca 85% din laptele produs acum pe piata romaneasca nu corespunde standardelor de calitate, a spus ieri presedintele asociatiei in domeniu (APRIL), Valeriu Steriu. Potrivit acestuia, produsele din import vor avea preturi competitive, prin eliminarea taxelor vamale, si se vor distinge la raft prin ambalajele mai aspectuoase.

Deja Covalact Sfantu Gheorghe, unul dintre primii zece producatori de lapte din piata locala, incepe sa importe lapte din Ungaria, prima cisterna fiind adusa in aceasta saptamana, potrivit Mediafax.

"In perioada aceasta vom importa probabil de doua sau de trei ori pe saptamana lapte pana la Sarbatorile de Paste, respectiv  25.000 de litri, ceea ce inseamna cam 30% din cantitatea pe care o prelucram acum”, a explicat directorul general al fabricii Covalact.

Ne puteți urmări și pe Google News