Micuța Tafida, prinsă în ghearele Mașinăriei de Eutanasiat Copii

Părinții unei fetițe de cinci ani se luptă în justiție pentru a-și scoate copila dintr-o spital londonez și a o muta la o clinică italiană. Medicii britanici susțin că este în interesul fetiței să fi e lăsată să moară. Cazul este similar cu cele ale bebelușilor Alfi e Evans și Charlie Gard, sechestrați și apoi eutanasiați fără voia părinților.

Tafida Raqeeb, o fetiță de cinci ani, a suferit în luna februarie un atac cerebral. De atunci, ea se află în stare de comă la Royal London Hospital. Medicii au decis că orice intervenție chirurgicală este „inutilă” și au solicitat ca micuța să fie deconectată de la aparatele care acum o mențin artificial în viață.

Practic, să fie lăsată să moară de foame și sete.

Familia refuză să renunțe la luptă. Mama fetiței, Shelina Begum, de 39 de ani, de profesiune notar, și tatăl, Mohammed Raqeeb, de 45 de ani, consultant în construcții, doresc să o ia pe Tafida de la clinica londoneză și să o interneze la Spitalul Pediatric Gaslini din Genova. Medicii italieni s-au oferit să o trateze pe fetiță, declarând că sunt șanse ca aceasta să iasă din comă în câteva luni.

Însă, medicii britanici se opun externării: deși testele au arătat că fetița nu este în moarte cerebrală, ei apreciază că ea nu își va mai reveni niciodată și de aceea se impune eutanasierea.

Părinții au depus o plângere la Curtea Supremă, pentru ca spitalul londonez să permită externarea. Cu această ocazie, Shelina Begum a declarat: „Vreau doar sămi scot copilul de acolo. Lăsați-mă să o scot, lăsați-mă să-mi exercit drepturile.” Mama spune că medicii britanici i-au sugerat încă de la început să o lase pe Tafida să moară. Aceștia au operat-o abia la cinci ore după ce a fost adusă la spital și, în loc să-i încurajeze pe părinți, le tot spuneau că fetița o să moară. Tafida a supraviețuit intervenției chirugicale, dând apoi mici semne de viață, deschizând ochii și mișcând membrele. Inclusiv medicii au părut, atunci, încurajați de starea micuței.

În luna aprilie, doctorii au vrut să-i facă traheostomie. „Ni s-a spus chiar că vom putea pleca acasă peste câteva luni și refacerea ei poate continua acasă”, spune mama fetiței. Însă, doctorii au părut că-și schimbă părerea, după câteva încercări de a deconecta fetița de aparatul de respirație artificială. Mai mult, ei au constatat că aceasta are apă la creier (hidrocefalie), supunând-o la două intervenții chirurgicale pentru îndepărtarea lichidului. Pe 19 iunie, personalul spitalului i-a informat pe părinți că tratamentul fetiței va fi întrerupt, iar dacă nu sunt de acord, se va obține un ordin judecătoresc. Un anunț brutal, fără nici o pregătire. După patru zile, un medic le-a confirmat decizia spitalului de a întrerupe tratamentul.

Pe 27 iunie, același medic i-a informat că pe 1 iulie vor afla în ce zi va fi deconectată micuța. Părinții sunt disperați. Cazul uluitor al fetiței lor nu este singular. Sistemul medical și justiția britanică au devenit faimoase pentru faptul că nu lasă copiii din gheare până nu îi eutanasiază.

Sunt încă proaspete în memoria publicului precedentele celor doi bebeluși, Alfie Gard și Charlie Evans, deconectați de la aparate în clinici londoneze, deși primiseră oferte de tratament din străinătate (inclusiv finanțare). Și atunci, părinții care au voit să-și externeze pruncii au fost refuzați pe motivul că Sistemul știe mai bine care este interesul copiilor: să moară.