Micul Mozart din Rusia

Micul Mozart din Rusia

Noul copil-minune al muzicii clasice, Alexander Prior, în vârstă de 15 ani, şi-a dirijat orchestra la propriul balet, la Moscova.

Pe jumătate britanic, pe jumă tate rus, adolescentul Alexander Prior e revendicat drept noul Mozart al lumii de ambele „tabere“.

De la trei ani, când a învăţat să cânte la pian, a compus 40 de lucrări, inclusiv simfonii, două balete, două opere şi un requiem pentru copiii din Beslan. De la „Fantezie în Sol Major pentru Mama“, compusă la doar opt ani, până la baletul în două acte inspirat din „Cartea junglei“, de Rudyard Kipling, Prior a consumat în câţiva ani paşii pe care alţii îi parcurg într-o viaţă. Pe 3 februarie, la Kremlin, Prior a dirijat o orchestră de 80 de instrumentişti la premiera oficială a baletului său, „Mowgli“, în prezenţa a peste 6.500 de persoane.

Coregrafia baletului e semnată de Natalia Kasatkina şi Vladimir Vasilev, două foste stele ale Teatrului Balşoi. Creaţia sa a fost prezentată într-un cadru restrâns şi în iunie 2007, criticii declarându-se absolut încântaţi, motiv pentru care e în pregătire un turneu internaţional cu acest spectacol. Cel mai tânăr elev la Conservator Deşi a locuit un timp în Marea Britanie, părinţii l-au mutat în Rusia acum doi ani pentru a-i oferi o educaţie muzicală pe măsura talentului său. În acest moment, este cel mai tânăr elev al Conservatorului din Sankt Petersburg, de la Serghei Prokofiev încoace. „Chiar nu există în Anglia un loc în care să pot învăţa muzică aşa cum mi-aş dori, de aceea am venit în Rusia“, a povestit adolescentul pentru „The Daily Mail“.

Ne puteți urmări și pe Google News

La prima sa „întâlnire“ cu o partitură clasică, a rămas mut de uimire: avea doar 4 ani, era purtat de mama sa în braţe la spectacolul „Lacul Lebedelor“ şi la final era capabil să rememoreze bucăţi muzicale întregi. „A trecut prin mâinile a zeci de profesori de pian şi toţi spuneau că l-au învăţat tot ce ştiau. La 11 ani a scris prima simfonie şi nu-mi venea să cred că acest copil îşi poate imagina o orchestraţie pentru 80 de persoane. Stă nopţi întregi şi cumpune“, mărturisea mama lui Alex, Elena Bromley, pentru aceeaşi publicaţie. „Simptomele“ geniului La 12 ani, era cel mai tânăr concurent în concursul BBC Young Composer, iar la 13, Concertul său pentru pian era interpretat la Festivalul Internaţional de la Sankt Petersburg. În Marea Britanie, a dirijat deja Orchestra Naţională din Barbican, iar în aprilie anul acesta, Orchestra Filarmonică din Sankt Petersurg va cânta o altă compoziţie a sa, Concertul pentru pian şi orchestră nr. 2.

„Simptomele“ geniului său sunt aceleaşi cu cele atribuite copiluluiminune Wolfgang Amadeus Mozart. „Când eram foarte mic, îmi sunau în cap zgomote continue, care mă speriau. Auzeam muzică. Încă aud muzică oriunde. Aş putea spune că mi se «derulează» tot timpul în cap o coloană sonoră a vieţii“, spunea Prior.