Micul arhipelag care sfidează China și cere bază militară americană

Micul arhipelag care sfidează China și cere bază militară americană

Această vizită a fost o oportunitate pentru Tommy  Remengesau de a transmite personal o scrisoare secretarului apărării SUA în care îl îndeamnă să înființeze o bază militară permanentă în arhipelag.

Conținutul acestei scrisori a fost făcut public de cabinetul președintelui Republicii Palau.

„Solicitarea oamenilor din Palau adresată Statelor Unite este simplă: este vorba de construirea de instalații pentru o utilizare comună și de a veni în mod regulat pentru a le utiliza”, a scris Remengesau, care a mai sugerat  Washingtonului să trimită navele Gărzii de Coastă a SUA pentru a-l ajuta să monitorizeze zona economică exclusivă a țării sale (ZEE), care, de mărimea Spaniei, găzduiește primul sanctuar mondial de rechini din lume.

„Ar trebui să folosim mecanismele tratatului pentru a stabili o prezență militară americană regulată la Palau”, a argumentat președintele Remengesau, considerând că „dreptul forțelor americane de a stabili baze” pe arhipelag a fost „subutilizat”.

În 2017, Pentagonul și-a anunțat intenția de a instala pe arhipelag un radar de supraveghere. Dar acest proiect a întârziat și implementarea sa este pentru moment suspendată din cauza pandemiei Covid-19.

Oricum, pentru Melekeok, o prezență militară sporită pe arhipelag ar reînvia economia locală, subminată de restricțiile impuse călătorilor și turiștilor din cauza Covid-19.

Cu toate acestea, principalul argument dezvoltat de Remengesau este că o mai mare prezență americană ar contracara influența crescândă a Chinei în regiune.

 

Foto: Opex 360

Ne puteți urmări și pe Google News