Microsoft renunță la locul său de observator în consiliul de administrație al OpenAI, producătorul ChatGPT. În același timp, autoritățile de reglementare de pe ambele părți ale Atlanticului analizează acest parteneriat.
Într-o scrisoare trimisă marți companiei de inteligență artificială condusă de Sam Altman, Microsoft a declarat că a demisionat deoarece consiliul de administrație al OpenAI a dobândit suficientă stabilitate pentru ca implicarea Microsoft să nu mai fie necesară.
Microsoft se retrage
"În ultimele opt luni am fost martorii unor progrese semnificative din partea consiliului nou format. Suntem încrezători în direcția companiei", a declarat Microsoft în scrisoare.
OpenAI a trecut printr-o perioadă tumultoasă la sfârșitul anului trecut, odată cu concedierea bruscă și reinstalarea lui Sam Altman în funcția de director executiv și cu formarea noului consiliu.
În cadrul acestei reorganizări, Microsoft a obținut poziția de observator fără drept de vot la care a renunțat acum. Acest rol a oferit gigantului tehnologic informații privind activitatea de tranziție a consiliului OpenAI, fără a compromite independența acestuia.
OpenAI a afirmat într-o declarație că salută încrederea Microsoft în consiliul său și în direcția companiei.
"În continuare, vom găzdui întâlniri periodice ale părților interesate pentru a împărtăși progresul misiunii noastre și pentru a asigura o colaborare mai strânsă în domeniul siguranței și securității", a declarat startup-ul.
Rolul de observator al Microsoft
OpenAI a început să câștige teren la sfârșitul anului 2022, după lansarea chatbot-ului ChatGPT. Microsoft a intrat în scenă în calitate de partener major. Compania a acceptat să investească 13 miliarde de dolari în OpenAI în schimbul a ceea ce reprezintă, în esență, o participație de 49% la câștigurile diviziei sale cu scop lucrativ.
Rolul de observator a făcut parte din această asociere mai mare, care se confruntă acum cu o analiză antitrust în SUA și Europa.
La începutul acestui an, Comisia Federală pentru Comerț din SUA a deschis o investigație amplă privind investiția Microsoft în OpenAI. De asemenea, Autoritatea pentru concurență și piețe din Regatul Unit a declarat că analizează dacă parteneriatul ar trebui considerat o fuziune de facto.
Uniunea Europeană a analizat, de asemenea, parteneriatul din punctul de vedere al controlului fuziunilor, pentru a stabili dacă Microsoft a dobândit controlul pe termen lung asupra OpenAI. Margrethe Vestager, țarul concurenței din UE, a declarat luna trecută că blocul a ajuns la concluzia că nu este cazul. Cu toate acestea, a promis că UE va continua să monitorizeze relația.
Microsoft și-a apărat parteneriatul de lungă durată cu OpenAI. Compania a afirmat că acesta a încurajat inovarea și concurența în domeniul IA, păstrând în același timp independența ambelor companii.
De la debutul ChatGPT și al unei serii de alte oferte de inteligență artificială, companiile tehnologice și non-tehnologice s-au grăbit să semneze acorduri cu firme de inteligență artificială precum OpenAI. Astfel, au creat un mozaic de alianțe în lumea tehnologiei și în alte industrii. Totodată, Apple a încheiat un parteneriat cu OpenAI pentru a aduce funcțiile sale de AI pe iPhone-uri, iPad-uri și Mac-uri.
News Corp are un parteneriat de licențiere a conținutului cu OpenAI, potrivit The Wall Street Journal.