Alertă în SUA! Microsoft: Hackerii ruși au ÎNCERCAT IAR să ATACE scena politică americană. Ce i-a dat de gol
- Antonia Hendrik
- 21 august 2018, 15:06
Microsoft a detectat și a confiscat domenii web create de atacatori cibernetici cu legături care duc spre conducerea rusă, într-o posibilă încercare de a manipula și de a perturba alegerile din SUA din noiembrie, notează Bloomberg.
Microsoft a mai declarat că hackerii ruși au creat de asemenea trei domenii false făcute să pară ca aparținând Senatului Statelor Unite. Potrivit Microsoft, gruparea de hackeri ar fi "Strontium". Alții au numit-o Fancy Bear sau APT28. Brad Smith, președintele și avocatul șef al firmei Microsoft, a precizat însă că nu există indicii că hackerii ruși ar fi infiltrat cu succes cele două think-tankuri americane.
Cele două instituții vizate de către grupul Strontium sunt bastioane conservatoare, care uneori au fost în contradicție cu Rusia ori cu președintele Donald Trump. Rusia a respins acuzațiile Microsoft că încearcă să influențeze viitoarele alegeri din SUA, ceea ce va determina controlul asupra Congresului, a informat Interfax citând un oficial diplomatic sub anonimat.
Rusia este acuzată că a încercat să influențeze votul în 2016 prin campanii de dezinformare și hacking vizate, punând în mișcare o dispută plină de violență între Trump și democrați. Chiar și înainte de avertizarea Microsoft, ofițerii de securitate naționali de top din SUA au dat alarma că Rusia continuă să se amestece în alegerile SUA. Cel puțin trei candidați ai Congresului au fost deja afectați de atacuri de tip phishing care seamănă puternic cu sabotarea rusească de acum doi ani.
Congresul SUA va lua în considerare măsuri care ar impune mai multe sancțiuni Rusiei dacă se constată că se amestecă în alegerile din noiembrie. "Din păcate, internetul a devenit o cale pentru unele guverne să fure informații, să răspândească dezinformarea și să încerce să manipuleze sistemele de vot", a declarat Smith.
Toți hackerii au creat site-uri și domenii care să pară legitime, din care pot fi trimise e-mailuri, de exemplu într-un atac de phishing.
Atât republicanii, cât și democrații din Congres au cerut măsuri dure împotriva Rusiei după ce Trump a fost considerat prea conciliator față de Putin la Helsinki. În timp ce Trump a spus că "nimeni nu a fost mai dur față de Rusia decât mine", el a continuat să refuze concluziile agențiilor americane de informații că Rusia a intervenit în campania prezidențială din 2016 și mai ales concluzia că scopul era să-l ajute.