Una dintre cele mai mari companii din lume este investigată pentru acte de corupție. Conform informațiilor apărute în presa internațională, Autoritățile din SUA cercetează compania Microsoft pentru presupuse acte de corupţie comise la vânzarea unor produse software în Ungaria,
Trebuie menționat că această investigaţie intervine după ce în anul 2013, în alte 5 țări, a fost făcută o serie de anchete similare care au vizat parteneri de afaceri ai Microsoft. În anul 2010, Microsoft a început extinderea atât pe unele pieţe emergente, cât şi în ţări mai mici, cu venituri medii, precum Ungaria, Wall Street Journal, scrie Mediafax.
Microsoft a vândut produse software precum Word și Excel cu preţuri reduse, iar firmele respective le-au livrat la preţul aproape întreg instituţiilor guvernamentale ungare. Ceea ce încearcă anchetatorii să afle este dacă firmele intermediare au folosit diferenţele de preţ pentru a oferi mită oficialilor guvernamentali. Investigația este coordonată de către Departamentul american al Justiţiei şi Comisia pentru garanţii şi tranzacţii financiare (SEC).
Conform unui comunicat de presă remis către Wall Street Journal, la rândul ei, compania Microsoft susţine că a lansat propria investigaţie internă, imediat după ce a conştientizat „potenţiale nereguli” în activităţile desfăşurate în Ungaria în 2014, Compania a declarat că sigur va coopera cu autorităţile americane.
„Menţinem angajamentul respectării standardelor etice în activităţile de afaceri şi nu vom face compromisuri în privinţa acestor standard”, se arată în comunicat. În urma anchetei din Ungaria, compania Microsoft a precizat că a destituit patru angajaţ, inclusiv pe managerul activităţilor din această ţară, Istvan Papp.
Ca replică la demiterea lui din funcție, Istvan Papp, fostul manager din Ungaria, a declarat că este „un membru respectat” al „familiei” Microsoft și a subliniat că a „primit doar reacţii pozitive din partea conducerii” centrale. Reprezentanţii Guvernului Ungariei nu au făcut niciun comentariu pe această temă.
De asemenea, compania a ținut să puncteze că în decursul anului trecut, a încetat relaţiile de afaceri cu patru parteneri din Ungaria care au încălcat politicile companiei. În plus, au fost intensificate eforturile privind transparenţa reducerilor tarifare.