Se pot depune cereri pentru microgranturi în domeniul agroalimentar, solicitanții putând face acest lucru în perioada 27-31 mai 2022, prin intermediul unei aplicații electronice, transmit reprezenanții APIA.
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) transmite că pot fi depuse cereri pentru microgranturile acordate de stat. Acestea pot fi completate prin intermediul aplicației electronice IMM Recover.
Microgranturi în domeniul agroalimentar
Cererile vor fi finanțate în funcție de ordinea depunerii lor, ajutorul de stat nerambursabil urmând a fi acordat forfetar, valoarea acestuia fiind de 5000 de euro per beneficiar, conform cursului valutar al lunii mai, respectiv 4,9479 lei.
Pentru a putea fi depusă cererea de acordare a ajutorul financiar, solicitanţii, împuterniciţii sau reprezentanţii trebuie să dețină o semnătură electronică.
„Menţionăm că împuternicirea notarială poate fi depusă şi ulterior completării formularelor de înscriere în sistemul informatic IMM Recover, dar nu mai târziu de încheierea contractului de acordare a ajutorului de stat”, transmite APIA, într-un comunicat.
Obiectivele acordării de microgranturi
APIA transmite că astfel de microgranturi au scopul de a veni în sprijinul operatorilor economici din domenii precum industrie alimentară, agricultură, piscicultură și acvacultură, alături de păstrarea sau creșterea forței de muncă din aceste sectoare ale economiei țării.
Alte obiective ale proiectului sunt legate de multiplicarea activităților din domeniul agroalimentar, dar și de sprijinirea operatorilor economici care au avut de suferit din pricina pandemiei de COVID-19.
Beneficiarii ajutoarelor de stat
Responsabilii APIA transmit că ajutoarele de stat pot fi acordate microîntreprinderior, întreprinderile mici şi mijlocii, întreprinderilor individuale sau familiale, persoanelor fizice autorizate (PFA), care beneficiază de ajutor de stat în baza micrograntului sau grantului pentru capital de lucru, încheiat printr-un contract cu administratorul schemei de ajutor de stat.
„Microgranturi în domeniul agroalimentar” este numele proiectului, parte a schemei de ajutor stipulată în OUG nr. 61/2022, ce face referire la măsurile prin care se pot acorda ajutoare de stat sub formă de microgranturi.
Finanțarea proiectului „Microgranturi în domeniul agroalimentar”
Implementarea proiectului este finanțată prin fonduri externe nerambursabile, fiind aprobat de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).
„Fondurile alocate pentru acordarea Microgranturilor din fonduri externe nerambursabile și de la bugetul de stat pentru activități specifice din domeniul agroalimentar în cadrul POC 2014-2020 aprobate prin OUG nr. 61/2022 și sunt în valoare totală de 50.000.000 euro, din care 29.845.080 euro, respectiv 25.000.000 euro FEDRREACT EU şi 4.845.080 euro cofinanţare de la bugetul de stat şi 20.154.920 euro de la bugetul de stat”, transmite MADR, într-un comunicat.
Există și un ghid al solicitantului, ce poate fi consultat accesând site-ul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, regăsit sub numele de Ghidul solicitantului aferent măsurii „Microgranturi în domeniul agroalimentar”, mai transmit reprezentanții MADR.