Evenimentul Zilei > EVZ Special > Mici ŞOCURI electrice aplicate CREIERULUI pot îmbunătăţi memoria?
Mici ŞOCURI electrice aplicate CREIERULUI pot îmbunătăţi memoria?

Mici ŞOCURI electrice aplicate CREIERULUI pot îmbunătăţi memoria?

Pierderea memoriei este una dintre cele mai grave şi neplăcute situaţii, atât pentru cei care suferă această pierdere cât şi pentru famiile şi prietenii acestora.

 

Cum încă nu s-a găsit un tratament miraculos care să vindece această stare, cercetătorii testează diverse metode. Una dintre acestea a dat rezultate foarte bune asupra şoarecilor de laborator: mici şocuri electrice aplicate creierului le-au îmbunătăţit în mod considerabil memoria. Cercetătorii studiază modul de a aplică această metodă şi asupra oamenilor.

Cei care au în familie un bolnav de Alzheimer ştiu cât de grave pot fi consecinţele pierderii memoriei. Cei afectaţi nu îşi mai aduc aminte nici măcar cine sunt cei dragi, nu recunosc soţul sau soţia şi de multe ori nici proprii copii. Pe lângă aceste situaţii extreme există însă multe alte cazuri în care un deficit congitiv, care poate fi efectul unui accident, ne poate afecta viaţă cu urmări mai mult sau mai puţin  dramatice. Oricui i se poate întâmplă să uite unde a parcat maşină sau unde a pus cheile. Dacă aceste probleme însă se repetă zilnic pot reprezenta un mare semnal de alarmă întrucât pot fi legate de o afecţiune a creierului mai serioasă.
Se poate face ceva pentru îmbunătăţirea memoriei şi „vindecarea” celor care au pierderi grave ale acesteia? Există la ora actuală destul de multe tratamente, însă nici unul dintre acestea nu rezolva complet cazurile mai grave.
În acest context cercetătorii încearcă să descopere noi modalităţi de tratare a acestor cazuri, bazate pe diverse metode. Printre acestea şi aplicarea unui curent electric redus asupra creierului – aşa numită stimulare electrică transcraniana cu curent continuu (tDcs). Această metodă este deja  aplicată pentru diverse patologii şi constă, aşa cum îi spune şi numele, în aplicarea unui curent electric cu ajutorul a doi electrozi asupra creierului pentru o perioada de câteva minute. Metodă este nedureroasă şi poate avea efecte extrem de benefice.
Cercetătorii de la universitatea Catolică şi de la Policlinico Gemelli din Roma (Italia) au efectuat un studiu folosind şoareci de laborator în cadrul căruia au aplicat un curent electric redus asupra creierului acestora studiind efectele asupra memoriei. Rezultatee studiului au fost publicate recent în Scintific Reports.
Ce au constatat cercetătorii? Memoria şoarecilor s-a îmbunătăţit considerabil iar efectele tratamentului erau încă valabile după o săptămâna.
Şoarecilor trataţi cu curent electric  le-au fost efectuate diverse teste ale memoriei. În primul dintre acestea trebuiau să îşi amintească unde era poziţionată o platforma localizată sub apă în interiorurul unei cazi umplute cu apă. În cadrul celui de-al doilea test şoriceii trebuiau să recunoască un obiect pe care-l cunoşteau într-un grup de obiecte. În ambele situaţii şoarecii care au avut creierul tratat pentru câteva minute cu un curent electric de intensitate foarte redusă au avut o memorie mult mai bună decât şoarecii netratati.
Cercetătorii italieni au reuşit să înţeleagă mecanismul care stă la baza acestui fenomen. Este vorba despre o serie de procese moleculare care activează în celulele nervoase producerea aşa-numitului factor de creştere cerebrală (Bdnf). Acesta la rândul lui are o influenţă pozitivă asupra plasticităţii sinapselor şi asupra memoriei.
La ora actuală cercetătorii italieni vor să efectueze studii asupra modelelor animale de Alzheimer.
În plus unul dintre obiectivele studiilor viitoare este de a verifică care este durata de timp în care tratamentul are efecte pozitive. Până la ora actuală s-a văzut că la o săptămâna după aplicarea curentului electric şoarecii aveau încă o memorie îmbunătăţită, însă nu este clar dacă efectele sunt permanente sau au totuşi o durata limitată de valabilitate.
După ce se vor înţelege mai bine mecanismele care stau la baza şi se va reuşi erfectionarea metodei intenţia cercetătorilor este de a începe studiul asupra oamenilor cu obiectivul de a găsi o metodă pentru tratamentul cazurilor gravede Alzheimer sau de pierderi ale memorie în urmă diverselor tipologii de accidente.

Articol scris de Cătălina Oana Curceanu, prim cercetător în domeniul fizicii particulelor elementare şi al fizicii nucleare, Laboratori Nazionali di Frascati, Istituto Nazionale di Fisica Nucleare (Roma, Italia) şi colaborator al Scientia.ro

Publicat in categoriile: EVZ Special
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: