MICI SECRETE, MARI EFECTE: Un umidificator şi purificator eficient
- Adam Popescu
- 26 martie 2008, 02:00
Vă răspunde dr. ing. TEODOR TERETEAN, membru al Asociaţiei Inginerilor de Instalaţii din România (AIIR).
Sunt interesat de achiziţionarea unui umidificator de aer şi mă interesează mult dacă un astfel de aparat poate să realizeze şi purificarea aerului. Sunt situaţii în care umidificarea aerului din încăperi este o necesitate.
Umiditatea ideală din încăperi, pentru sănătatea omului, este cuprinsă în intervalul 45-55%; sub şi peste acest interval se favorizează dezvoltarea agenţilor patogeni (viruşi, microbi, bacterii, microorganisme).
Un umidificator-purificator de aer poate fi compus din:
> carcasă cu pereţi dubli; > dispozitiv cu discuri rotitoare; > bazin de apă; > ventilator silenţios;
Nu are filtre.
Cum funcţionează? Aerul prea uscat din cameră este aspirat, trecut printr-un dispozitiv de discuri rotitoare pe jumătate imersate în apă şi retrimis în încăpere.
Evaporarea apei se face la rece; sunt captate în apă particule până la 10 microni. Bazinul se curăţă de depuneri la 10-14 zile.
Apa evaporată se completează zilnic. Un aditiv special permite igienizarea aparatului la şase luni.
Aparatul cel mai mic: pentru încăperi de 17 mp, debit de aer 90 mc/h, două viteze, masa 3 kg, putere 25 waţi, rezervor 4,5 l. Cost: 850 de lei.
Există încă trei mărimi: pentru camere de 34 mp (1.250 de lei), 68 mp (1.650 de lei) şi 300 mp (6.740 de lei).
NOTĂ. Aşteptăm întrebările dumneavoastră la adresa casa@evz.ro sau pe adresa „Evenimentul zilei“, bd. Dimitrie Pompeiu, nr. 6, sector 2, Bucureşti, secţiunea Casa.