Michelle Obama deschide Convenţia

Michelle Obama, care ar putea deveni cea dintâi primă-doamnă de culoare dacă soţul său, Barack Obama, va câştiga prezidenţialele americane din noiembrie, a avut onoarea să inaugureze, aseară, cea de-a 45-a Convenţie Naţională a Partidului Democrat.

„Soţia mea, Michelle, va lua cuvântul şi veţi avea ocazia să cunoaşteţi cine este ea, care sunt valorile noastre şi cum ne creştem copiii“, declarase duminică Barack Obama. „Cred că veţi conchide că este ca noi toţi, că provine din clasa mijlocie, că a fost bursier, că el şi soţia sa sunt îngrijoraţi pentru copiii lor, că trebuie să se preocupe cu finanţarea studiilor acestora“, a adăugat Obama, vorbind despre el şi familia sa.   Candidatul democrat pentru Casa Albă este descris de tabăra republicană drept un „elitist“, mai apropiat de vedete ca Paris Hilton sau Britney Spears decât de americanul de rând. Dar gafele republicanului John McCain, incapabil să spună câte case are împreună cu soţia şi pentru care „bogat“ este un om care câştigă 5 milioane de dolari pe an, nu au făcut decât să uşureze sarcina democraţilor de a arăta diferenţele dintre cei doi candidaţi.   Cheia Convenţiei e la Hillary Clinton

O Convenţie prezidenţială de succes îi poate imprima candidatului nominalizat un avantaj de 5 până la 10 procente în sondajele de opinie, dar până miercuri, când Obama şi coechipierul său, Joe Biden, vor ajunge la Denver, o mare parte a atenţiei presei va fi acaparată de Bill şi Hillary Clinton. Mulţi dintre suporterii lui Obama s-au declarat îngrijoraţi de rolul proeminent pe care senatorul de Illinois l-a cedat fostului cuplu prezidenţial în trei din cele patru zile cât va dura evenimentul. Hillary Clinton va vorbi în prima zi a convenţiei, iar Bill Clinton în cea de-a treia.

Joi, susţinătorii nemulţumiţi ai senatoarei de New York vor avea şansa să voteze simbolic pentru nominalizarea ei onorifică.

Pe lângă aceste trei concesii, Hillary Clinton a negociat şi dreptul de a prezenta, înainte de discurs, un scurt film despre viaţa sa - privilegiu rezervat în mod normal candidaţilor nominalizaţi sau cazurilor speciale, precum programatul elogiu dedicat senatorului Edward Kennedy.

Chiar dacă Bill şi Hillary Clinton îl vor ridica în slăvi pe Obama, mesajul Convenţiei va fi parţial diluat, scrie „Financial Times“. Istoricii acestor evenimente spun că ele au două scopuri principale: stabilirea unui curs pentru alegerile generale şi demonstrarea unităţii partidului în faţa naţiunii.   Candidaţii care au pierdut alegerile, din ambele tabere, au provenit cel mai adesea din convenţii divizate.